Daan Bakker neemt een bestelling op het terras van Beachclub The Sunset bij Hollum op. FOTO JAN SPOELSTRA

Waddeneilanden starten 'campus' om tekort horecapersoneel aan te pakken

Daan Bakker neemt een bestelling op het terras van Beachclub The Sunset bij Hollum op. FOTO JAN SPOELSTRA

Ondernemers op de Waddeneilanden pakken samen met de Hotelschool van het Friesland College het schreeuwend tekort aan horecapersoneel aan.

Op de Friese waddeneilanden start Ameland eind september met een eigen ‘Ameland Academy’. Die biedt uiteindelijk plek aan veertig medewerkers, die direct een baan krijgen bij een van de Amelander horecagelegenheden.

Per week gaan ze een dag naar school voor een mbo-opleiding kok of gastheer/gastvrouw. Docenten van het Friesland College komen naar het eiland om les te geven. Leerlingen kunnen hun diploma op het eiland in één jaar halen, in plaats van de reguliere twee jaar.

Twee ondernemers op Ameland kopen een voormalige kampeerboerderij in Ballum aan en verbouwen die tot wooneenheden. ,,Met circa twintig kamers, studio’s of appartementen, die de nieuwkomers voor een aantrekkelijk bedrag kunnen huren’’, zegt één van hen, ondernemer Harold van Workum. ,,Het is belangrijk dat de nieuwe mensen het ook leuk gaan vinden op het eiland. Er moet ook ruimte zijn voor sport en spel. We hopen dat zo in elk geval een aantal van hen op Ameland wil blijven werken.’’

Ook op Terschelling worden voorbereidingen getroffen voor een vergelijkbaar initiatief, zegt Krista Jansen van de Middelbare Hotelschool Friesland, onderdeel van het Friesland College. ,,Het is onze ambitie om ook op Vlieland en Schiermon-nikoog op deze manier aan het werk te gaan. De horeca heeft overal een schrijnend tekort aan personeel.’’ Landelijk gaat het om vijftigduizend vacatures, aldus Jansen.

Paar honderd vacatures

Op Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog gaat het in ieder geval om een paar honderd vacatures, die nu niet of met de grootst mogelijke moeite vervuld kunnen worden. De Friese eilanden kopiëren hun initiatief van de Texel Academy, die vorig studiejaar met succes van start ging.

Jansen, opleidingsmanager van de hotelschool van het Friesland College, werkte mee aan het opleidingsplan voor Texel. Ze merkt dat horeca-ondernemers op de eilanden bereid zijn om te investeren, zodat het werk aantrekkelijker wordt. ,,Ik heb vroeger ook op een eiland gewerkt en laten we eerlijk zijn: dat was vooral omdat je het leuk vond. Je werkte je een slag in de rondte en hield er amper wat aan over.’’

Nu zijn de arbeidsvoorwaarden verbeterd, betaalt het bedrijf de opleiding en zorgen de ondernemers voor prettige huisvesting. Op Ameland is in eerste instantie plek voor twaalf studenten/werknemers. In februari, als de kampeerboerderij in Ballum is verbouwd, is er plaats voor nog eens 25 mensen. ,,Het is voor mensen van de vaste wal natuurlijk een jaartje buitenland’’, zegt Van Workum.

Hij heeft op het eiland de horecagelegenheden Van Heeckeren Hotel, Grandcafé Van Heeckeren en restaurant Rixt in Nes en Beachclub The Sunset bij Hollum. ,,In totaal hebben we zo’n 65 horecabedrijven op Ameland. Ik denk dat daarvan veertig bedrijven een kok en gastheer of gastvrouw kunnen gebruiken.’’

'Ameland Academy'

De ‘Ameland Academy’ moet ook plaats bieden aan het bestaande personeel, zegt Van Workum. ,,Op die manier kunnen we de gastvrijheid op het hele eiland verbeteren.’’ Daarnaast hoopt hij ook dat jongeren op Ameland blijven en kiezen voor deze route, als ze hun vmbo hebben afgerond. ,,Nu vertrekt iedereen naar de vaste wal voor een vervolgopleiding. Dat hoeft straks niet meer.’’

Jansen beschouwt de Ameland Academy als proef. ,,We gaan het op Ameland goed neerzetten en daarna rollen we het over de andere waddeneilanden uit.’’ Hoewel huisvesting op de eilanden vaak een probleem is, verwacht ze dat bij deze initiatieven niet. ,,Ondernemers hadden altijd al wel een voorziening voor werknemers die van het vasteland kwamen. Het probleem is dat de werknemers niet meer kwamen. Daar gaan me met deze initiatieven hopelijk verandering in brengen.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct