Wadden niet gerustgesteld na handreiking politiek

De Tweede Kamer zet een streep door het aanboren van nieuwe gasvelden onder de Wadden. Het lijkt een goede stap, maar is het niet, zeggen betrokkenen.

,,Een grote stap in de goede richting’’, noemt Kamerlid Jan Vos van de PvdA het voorstel om in de wet te verankeren dat er in de toekomst niet meer naar gas kan worden geboord in het Waddengebied.

Dat betekent dat er geen boortoren meer in het Waddengebied - UNESCO Werelderfgoed en Natura2000-gebied - kan worden gebouwd. Echter, boren in Waddengebied vanaf een boortoren buiten het aangewezen natuurgebied blijft echter wel mogelijk, is de strekking van het voorstel van de PvdA.

Gedeputeerde Michiel Schrier (SP) is dan ook niet gerustgesteld. ,,Dit is een doekje voor het bloeden.’’

Burgemeester Dick Stellingwerf van Schiermonnikoog. ,,Het is een stap voorwaarts, maar er blijft een gaatje in de wet. Dat stemt niet tevreden.’’

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging vindt dat er in de Tweede Kamer ,,veel bereikt is’’, maar waarschuwt voor de schuine boringen. ,,Schuin boren vanaf de wal lijkt wel buiten schot te blijven in de wet, ook nieuwe winningen. Gezien de discussie over fossiele energie en zeespiegelstijging zijn we daar minder gerust op.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement