Waarschuwingsbrief Groene Ster Duurzaam over parkeren tijdens Psy-Fi

Psy-Fi. FOTO LC/ARODI BUITENWERF Arodi Buitenwerf

Tytsjerksteradiel wil een weiland als parkeerplaats beschikbaar stellen voor het Psy-Fi-festival in augustus. Stichting Groene Ster Duurzaam waarschuwt de gemeente.

Burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel maakten onlangs bekend dat ze weiland bij de woonboerderij aan Alddiel 2 als tijdelijke parkeerplaats willen aanwijzen voor het Psy-Fi-festival. Dat geldt van 1 tot en met 28 augustus.

Tot eind deze week kan daar bezwaar tegen worden gemaakt. Tot dusver zijn twee bezwaarschriften (‘zienswijzen’) ingediend.

Waarschuwingsbrief

Bezwaar gaat de stichting Groene Ster Duurzaam niet maken, vertelt voorman Theo van Gelder. Wel is er een waarschuwingsbrief geschreven aan b. en w., waarin een reeks mogelijke problemen rond zo’n parkeerterrein op een rijtje worden gezet.

Zo zou de verkeersstroom van en naar het terrein de omwonenden van het Alddiel hinderen, en tot laat in de avond onrust veroorzaken. Er zullen sanitaire voorzieningen moeten komen.

Voor alle wegen eromheen zal een stop- en parkeerverbod moeten gelden om de weg vrij te houden voor calamiteiten. Want, stelt de stichting, de kans is groot dat er in de omgeving wildkampeerders komen staan. De stichting vraagt zich af wie er gaat handhaven, Tytjerksteradiel of buurgemeente Leeuwarden.

Drugshandel

Zelf heeft ze voorkeur voor de eerste, ,,gelet op het beperkte doortastende vermogen van de Leeuwarder handhavers’’. Ook waarschuwt de stichting voor het mogelijke gedrag van bezoekers. Er is een kans dat ze op de parkeerplaats in hun auto of camper slapen, dat ze met de auto op en neer rijden naar de stad ,,en de coffeeshops’’ en dat het terrein drugshandel aantrekt.

Het parkeerterrein ligt op loopafstand van het festivalterrein, ten zuiden van de spoorlijn Leeuwarden–Groningen en is in totaal 11,6 hectare groot.

In 2016 was er een pendeldienst van het WTC-gebied in Leeuwarden naar de Groene Ster. In het verleden parkeerde een deel van de bezoekers – illegaal – in de bermen.

menu