Waarom de rechter metselbaas Jaap Betsema van bedrog om villa beticht

De strijd om villa Mooi Gaasterland pakt onvoordelig uit voor bouwondernemer Jaap Betsema. De Leeuwarder rechtbank beticht hem van bedrog.

Daarmee heeft het conflict tussen de eigenaar van Betsema Groep en Delfsma Bouw in Balk en zakenvrouw Berber Keur, eigenaar van het Hilversumse mediabedrijf The Brand Sense, opnieuw een ongewone wending genomen. Jaap Betsema vroeg eind vorig jaar voorlopige surceance (uitstel) van betaling aan voor JMBG bv, de exploitatiemaatschappij die hij samen met Keur oprichtte voor hun villa in Rijs.

De twee kochten deze voormalige vakantiekolonie vier jaar geleden, om te voorkomen dat er asielzoekers in kwamen. Betsema en Keur werden elk voor de helft eigenaar van het monumentale pand. Hun gezamenlijke aankoop mondde echter uit in een slepende ruzie, vol procedures en hartenzeer. De buitenechtelijke liefdesrelatie van Betsema met Keur speelde daarbij een grote rol.

Rechtbank voelt zich door valse informatie misleid

Nadat de verhouding op de klippen was gelopen, stelde Betsema dat zijn voormalige geliefde hem 72.000 euro aan huur moest betalen. De rechtbank wees zijn aanvraag voor sureceance aanvankelijk toe, maar heeft deze na drie maanden alsnog herroepen. Dit gebeurde op verzoek van Keur.

Rechtbank voelt zich door valse informatie misleid

,,Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat een sursceance wordt herroepen’’, zo reageert haar advocaat, Harry Poort.

Rechter Hein Idzenga constateert dat de metselbaas zich van ,,valse, onjuiste en niet onderbouwde gegevens en stellingen’’ heeft bediend. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan bedrog, zo stelt Idzenga in zijn vonnis.

Betsema wilde Keur zijn advocaat laten betalen

Betsema schond bijvoorbeeld de aandeelhoudersovereenkomst, door mede-eigenaar Keur helemaal buiten de surseance-procedure te houden. Bovendien schetste hij een vals beeld van de schuldenpositie bij JMBG.

Keurs raadsman voerde aan dat de door de rechtbank aangestelde bewindvoerder Piter van Zandbergen helemaal geen financiële wanorde bij Mooi Gaasterland aantrof. Er lag slechts een handjevol vorderingen, waaronder de advocaatkosten die Betsema op Keur probeerde te verhalen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de aandeelhouders elkaar nu gaan uitkopen. ,,Maar hoe is nog niet duidelijk’’, zegt Poort. Betsema’s advocaat Arjen Paardekoper heeft niet gereageerd op herhaaldelijke verzoeken om commentaar.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct