Waarom Friezen meer water verbruiken dan Amsterdammers

Inwoners van Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht - het verzorgingsgebied van waterbedrijf Vitens - gaan steeds bewuster met water om, naarmate de droogte en warmte aanhouden. Toch blijft het verbruik fors. In Friesland en Overijssel komt dat voor een deel door de grote tuinen die mensen er hebben, laat waterbedrijf Vitens woensdag weten.

Het waterverbruik in het Vitens-gebied ligt momenteel nog altijd 30 procent hoger dan gebruikelijk, geeft het bedrijf aan. Eerder deze zomer was dit zelfs 40 tot 50 procent.

Droogte: waterverbruik stijgt, Vitens geeft tips
Lees verder

Normaal gesproken gebruikt één persoon 120 liter water per dag, op dit moment is dat zo’n 160 liter per dag, zegt woordvoerder Roeland Kimman van Vitens.

,,Wij kunnen het aan, maar onze productielocaties zijn nog steeds vol op stoom. Wel hebben wij het idee dat mensen bewuster met water omgaan. Daarnaast wennen zij aan het hete weer en is het de laatste dagen wat bewolkter. Hierdoor springen mensen minder snel een tweede keer onder de douche.’’

Waterverbruik ongekend hoog

Vorige week liet Vitens weten dat het waterverbruik in met name Friesland en Overijssel ongekend hoog is. Dat is nog steeds het geval. Het waterbedrijf wist vorige week niet precies waarom.

,,Mogelijk komt dit door toeristen. Maar het kan ook dat meer bewoners in eigen provincie blijven en bijvoorbeeld veel zwembadjes vullen’’, zei een woordvoerder toen.

FOTO ARCHIEF

Woordvoerder Kimman zegt hier nu over: ,,Friesland was de afgelopen weken nog niet echt op vakantie. Bovendien is het watergebruik in stedelijk gebied duidelijk anders dan in de provincie.’’

Hij legt uit: ,,In Friesland, en ook in bijvoorbeeld Overijssel, hebben mensen grotere tuinen. Dat speelt een rol. In Amsterdam hebben veel mensen alleen een klein balkonnetje met wat planten of een tuintje met de omvang van een postzegel. Dat kost veel minder water dan een tuin in Friesland.’’

Extra douchebeurten

De 40 liter water die mensen momenteel extra gebruiken (160 liter nu vergeleken met 120 liter normaal) gaat vooral op aan extra douchebeurten en aan tuinen, weet Kimman. ,,Daarom adviseren wij ook nog steeds: douche minder en korter en sproei de tuin maar niet.’’ (Tekst gaat verder na de afbeelding, bron: Vitens)

Van de 120 liter water die een persoon normaal per dag verbruikt, komt 51 liter uit de douche. Zo’n 33 liter is voor het doorspoelen van het toilet.

,,Dus je kunt wel nagaan’’, besluit Kimman, ,,dat je met één keer extra douchen al snel naar de 160 liter per dag gaat.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement