Waar wonen de meeste miljonairs in Friesland? Bekijk het hier

Vlieland mag dan het imago hebben van het deftigste Waddeneiland: de gemeente met naar verhouding de meeste miljonairs is toch echt Schiermonnikoog.

Op Schier heeft 2,4 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen of meer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vlieland onder gemiddelde

Ook al zijn dit maar een stuk of twaalf huishoudens, het eiland heeft daarmee het hoogste miljonairspercentage van de hele provincie en zit flink boven het landelijk gemiddelde (1,5 procent). Dat geldt ook voor Ameland (2,3 procent) en Terschelling (2 procent). Uitgerekend het ‘luxe’ Vlieland komt veel lager uit, op 1,2 procent.

Percentage miljonairshuishoudens per gemeente, 2016

Het CBS keek naar vermogens boven de 1 miljoen, maar telde huizenbezit of een hypotheekschuld niet mee. Omdat er weinig huishoudens zijn op de eilanden, kunnen de percentages jaarlijks erg verschillen. De cijfers stammen uit 2016.

Net als bij eerdere CBS-cijfers valt op dat plattelandsgemeenten opnieuw relatief meer miljonairs tellen dan stedelijke gebieden. Dit verschijnsel doet zich in heel Nederland voor. De gemeente Leeuwarden komt in Friesland het laagste uit, met 0,8 procent. Dat zijn nog altijd 475 miljonairs.

Waadhoeke

Op basis van hun woonadressen heeft het CBS miljonairs uit de voormalige gemeenten Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel, Littenseradiel en Leeuwarderadeel in hun huidige gemeente ondergebracht. Zo was van alle huishoudens die in 2016 binnen de grenzen van het huidige Waadhoeke woonden, 1,4 procent miljonair.

Vijftigplussers

Het aantal miljonairshuishoudens in Nederland neemt al jaren toe, zelfs met correcties van de prijsontwikkeling. Bijna de helft van de miljonairs is hoogopgeleid, driekwart is 50 jaar of ouder.

Gemeten over de hele provincie is 1,3 procent van de Friese huishoudens miljonair. In Groningen is dat 1,1 procent, in Drenthe 1,4.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement