Waar wonen de grootste hufters van Friesland?

Relatief gezien wonen in Friesland de meeste hufters in de gemeente Leeuwarden. Per 10.000 inwoners werden hier vorig jaar 133 boetes uitgeschreven voor hufterig gedrag.

Dat blijkt uit de data die onderzoeksplatform Buurtfacts van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Het platform vroeg alle bekeuringen op voor hufterig gedrag. Daartoe worden onder meer openbare dronkenschap en wildplassen gerekend maar ook rijden onder invloed en zonder vergunning parkeren op een invalideplek.

Stad en platteland

In de gemeente Leeuwarden werden vorig jaar in totaal 1687 boetes voor dit soort vergrijpen uitgedeeld. Leeuwarders kregen 1433 keer een 'hufterboete'. Bewoners van stedelijker gebied lijken zich vaker te misdragen dan mensen van het platteland. Na Leeuwarden, worden relatief gezien de meeste boetes voor dit soort gedrag uitgeschreven aan inwoners van Súdwest-Fryslân en Smallingerland.

Paul van Lange, sociaal psycholoog aan de VU, vindt het logisch dat mensen in steden zich vaker misdragen, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. ,,In steden heb je anonimiteit, dat heeft een enorm effect."

Volgens De Lange is er daarnaast in steden ook meer sprake van kopieergedrag. ,,Kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam. Bijna iedereen fietst daar door rood. Als één iemand gaat, ga jij ook."

Uitschieter Terschelling

Van alle Friezen zijn de bewoners van de eilanden het 'braafst'. Op Schiermonnikoog worden zelfs zo weinig bewoners voor wangedrag bekeurd dat er omgerekend per 10.000 inwoners geen enkele boete wordt uitgeschreven.

Alleen Terschelling wijkt af van dit beeld. Dat lijkt grotendeels veroorzaakt te worden door de vele vakantiegangers. Per 10.000 mensen worden op het eiland 559 boetes uitgedeeld. Zo bezien staat het eiland zelfs in de top drie van 'huftergemeentes'. Alleen in Amsterdam en Rotterdam worden relatief meer mensen voor wangedrag op de bon geslingerd.

Als alleen naar de Terschellingers gekeken wordt, worden deze aantallen enigzins gerelativeerd. Toch roeren Terschellingers zich meer dan de inwoners van bijvoorbeeld Smallingerland en Súdwest-Fryslân. Met 112 bekeurde inwoners per 10.000 moet het eiland qua bekeurd hufterig gedrag alleen Leeuwarden voor zich laten gaan.

Benieuwd hoeveel hufterboetes er vorig jaar in uw gemeente werden uitgedeeld en waarvoor? Bekijk het in de kaart hieronder. (Wanneer er minder dan zeven boetes voor een vergrijpen werden uitgedeeld is dit omwille van privacy-redenen aangeduid als 'minder dan 7'.)

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement