Hoe warmer het is, hoe langer de rijen bij de openluchtzwembaden zijn. Deze zomer zijn door de coronamaatregelen de Friese baden echter niet allemaal open.

Als de zon volop schijnt en de temperatuur richting de dertig graden gaat, kunnen er normaliter honderden mensen tegelijkertijd genieten van het koude water, maar dit seizoen verschilt het per zwembad hoeveel mensen er tegelijkertijd naar binnen mogen.

Bij veel zwembaden moeten de gasten zelfs vooraf hun plek reserveren via de website of zijn er alleen abonnementhouders welkom. Daarnaast moeten de bezoekers thuis hun zwemkleding al aantrekken, voor ze het water ingaan de handen wassen en bij het bad de zwem- en looproutes volgen.

,,De mensen proberen zich er echt aan te houden, maar het zijn zoveel regels... Ik ben gasten steeds aan het wijzen op de richtlijnen’’, zegt Alien Okkema van zwembad De Klomp in Wommels.

Fijn voor baantjeszwemmers

,,Voor de baantjeszwemmers is het prachtig dat er maar twaalf mensen in het water mogen zijn. Zij hebben alle ruimte’’, zegt Joke van der Vliet van zwembad Mounewetter in Witmarsum. Tijdens het recreatief zwemmen mogen er meer mensen in het water, maar het is niet hetzelfde als andere jaren. ,,Ik kan me goed voorstellen dat andere zwembaden dicht blijven. Het kost veel geld. Wij hebben meer personeel nodig om toezicht te houden en alles te reinigen. Toch hebben wij besloten om open te gaan, want we hebben een sociale functie voor het dorp.’’

,,Wij maken sowieso verlies dit jaar, maar dat weegt niet op tegen het genot van de kinderen uit het dorp’’, zegt Herby Poelma van zwembad De Wispel in Tijnje, waar dit seizoen zestig abonnementshouders tegelijkertijd naar binnen mogen. ,,Het kleine bad is voor kinderen tot en met twaalf jaar, terwijl het diepe bad is opgesplitst in twee delen. In het ‘puberbad’ mogen tien jongeren tussen de dertien en de achttien jaar zwemmen en aan de andere kant van de boeien mogen tien volwassenen hun baantjes trekken.’’ Ook de zonneweide is verdeeld in zones, zodat alle doelgroepen een eigen plek hebben.

Het zwembad in Nij Beets meldde eerder dit jaar dat het dit seizoen dicht zou blijven, maar inmiddels zijn de plannen gewijzigd. ,,Wij gaan op 4 juli open’’, vertelt Bindina Mulder. In eerste instantie mogen er tegelijkertijd honderd abonnementhouders naar binnen. ,,Om open te gaan hadden wij twee extra vrijwilligers per dag nodig om alles bij het zwembad in de gaten te houden met de huidige maatregelen. Wij hebben daarom geflyerd in het dorp en uiteindelijk is het gelukt om genoeg mensen te vinden.’’

Nu open is volgend jaar misschien dicht

In Gorredijk blijft het bad wel leeg. ,,Wij willen niet koste wat het kost open en daarmee de toekomst van het zwembad op het spel zetten. Als wij nu open gaan, moeten we misschien volgend jaar dichtblijven’’, stelt voorzitter Twan van Duijven van De Delte.

Ook in Zwembad Jubbega zullen deze zomer geen bommetjes gemaakt worden of baantjes worden gezwommen. ,,Wij zijn een natuurbad’’, legt Rob Broers uit. Het is onduidelijk welke rol badwater speelt in de verspreiding van het coronavirus, waardoor de zwembadbranche heeft geadviseerd om meer chloor en zout aan het water toe te voegen. In Jubbega wordt het zwembad gevuld met bodemwater, waardoor er niets aan het water wordt toegevoegd. ,,Ik wil die verantwoordelijkheid daarom niet nemen.’’

Operationeel manager Harm Jan Hagedoorn van Optisport weet nog niet of de buitenbaden in Kollum, Bakkeveen en op Schiermonnikoog open gaan. ,,Wij willen echt heel graag open, maar het moet wel verantwoord kunnen’’, zegt Hagedoorn, die verwacht dat de openluchtzwembaden deze zomer populair zullen zijn. ,,Door de coronamaatregelen blijven veel mensen thuis en dan is het zwembad natuurlijk een heerlijke plek om vakantie te vieren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct