Waar kunnen ouderen naartoe voor herstelzorg? Huisartsen en ziekenhuizen zien het zo

Het lijkt snel verleden tijd dat ouderen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven. Huisartsen en ziekenhuizen zien straks in één blik waar ouderen kunnen herstellen in een zorginstelling.

Hiertoe gaat op 9 april de website herstelzorg.frl in de lucht. Twaalf Friese ouderenzorgorganisaties doen mee. Op de site zien huisartsen en ziekenhuizen direct in welk verpleeghuis of andere zorginstelling kwetsbare patiënten tijdelijke opgenomen kunnen worden.

Dichtslibben

Half maart luidde medisch directeur Theo Bos van ziekenhuis MCL de noodklok over ziekenhuizen die dichtslibben met kwetsbare ouderen. De recente griepepidemie bracht de problematiek van de te snelle afbouw van verzorgingscentra aan het licht. Ouderenzorginstellingen maken plaats vrij voor ouderen om te herstellen van een ziekenhuisopname. Of om even bij te komen van een moeilijke thuissituatie, om mantelzorgers te ontlasten.

Eén tot zestig bedden beschikbaar

De twaalf ouderenzorgorganisaties hebben, afhankelijk van de grootte, één tot bijna zestig bedden beschikbaar voor spoedopvang, laat woordvoerder Karine van der Kraan weten. ,,Waarnemende huisartsen zijn soms wel een uur bezig om uit te vinden waar een patiënt tijdelijk opgenomen kan worden. Het gebeurde vaak dat ze zo’n patiënt dan maar naar een veilige plaats in het ziekenhuis stuurden”, vertelt Van der Kraan. Dat is vanaf 9 april verleden tijd. Huisartsen en ziekenhuizen kunnen dan non-stop zien waar spoedopvangplaatsen voor herstelzorg beschikbaar zijn.

Gevallen

Een ander voorbeeld is een oudere die is gevallen en met een pijnlijke heup naar de spoedeisende hulp wordt gestuurd. ,,Daar blijkt dan niks gebroken. Zo’n patiënt hoeft dan niet in het ziekenhuis te blijven, maar heeft wel zoveel pijn en klachten dat die ook niet terug naar huis kan. Daarvoor hebben we eerstelijns verblijf bedden voor tijdelijke opvang.”

Complexe zorg

De Kwadrant Groep in Drachten en wijde omgeving heeft verreweg de meeste bedden geoormerkt voor eerstelijnsverblijf. Veertien bedden van de groep zijn voor hoog complexe zorg onder regie van een specialist ouderengeneeskunde en nog eens 44 van die bedden voor laag complexe zorg onder regie van een huisarts. De bedden zijn wel allemaal bezet. ,,Maar het is niet een statisch geheel. Als er andere bedden beschikbaar zijn, kunnen we die ook tijdelijk voor dit doel gebruiken”, legt woordvoerster Ypie Veenstra uit.

Centraal overzicht

Daarnaast zijn er volgens Van der Kraan nog bedden qua financiering geoormerkt voor andere vormen van spoedopvang die de ziekenhuizen kunnen ontlasten. Het gaat om geriatrische revalidatie, respijtzorg (om mantelzorgers te ontlasten) en acute opvang voor permanent verblijf in een verpleeghuis. Van der Kraan kon nu nog niet aangeven hoeveel bedden er in totaal vrij zijn. ,,Per organisatie is dat natuurlijk wel bekend, maar het centraal overzicht ontbreekt. Vanaf 9 april is dat anders, dan zie je groen voor een bed of rood voor geen bedden.”

De zorgaanbieders die mee doen zijn: Interzorggroep, Leppehiem, Liante, ECR Kening State, Meriant, Zorggroep Hof en Hiem, Zorggroep Sint Maarten, Kwadrantgroep, Noorderbreedte, Patyna, Zorgcentrum het Bildt en ZuidOostZorg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement