Waar kun je de Reuzen zien? Dit zijn de routes

Volgend weekend is het dan eindelijk zover: de Reuzen van Royal de Luxe gaan beginnen aan hun tocht door Leeuwarden. Dat doen ze over de weg en via het water. De routes zijn nu bekendgemaakt.

De binnenstad van Leeuwarden is tijdens het ‘reuzenweekeinde’ hermetisch afgesloten voor verkeer. Er worden 400.000 bezoekers verwacht.

Er zijn drie Reuzen te bewonderen. Samen zullen ze een verhaal (Grote Schaats in het IJs) vertellen. De metershoge marionetten worden voortgetrokken door tientallen ‘krachtpatsers’. Ze wandelen niet alleen, maar kijken ook om zich heen, eten, slapen, dansen en douchen zelfs.

Wie zijn de Reuzen?

Het Meisje

Het Meisje is ongeveer 5,5 meter hoog en weegt 800 kilo. Ze wordt voortbewogen door 20 mensen en heeft een snelheid van 2,5 kilometer per uur. Het Meisje is gemaakt van staal, populieren en limoenhout. Ze dwaalt door de stad op zoek naar haar vader.

Foto: Royal de Luxe

Hond Xolo

De hond is volgens het verhaal uit een blok ijs gesmolten in Mexico. Hij is de vriend van het Meisje en kan zijn staart bewegen en tong uitsteken. Xolo weegt 350 kilo en is 3 meter hoog. In totaal 20 mensen zijn nodig om de hond tot leven te krijgen. Xolo kan bijna 6 kilometer per uur lopen.

De Duiker

De Duiker is de grootste reus, liefst 11 meter. Er zijn dan ook 30 mensen nodig om hem in beweging te krijgen. De snelheid ligt met 2 kilometer per uur laag. De Duiker is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal. Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en de wenkbrauwen van bezemstro. Kleine motoren zorgen ervoor dat de Duiker zijn ogen, gemaakt van straatlantaarns, kan bewegen. De tekst gaat verder onder de foto.

Wat is het verhaal?

,,Het verhaal gaat over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land’’, meldt de organisatie van LF2018. ,,De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming.’’

,,Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden (de Oldehove) verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de uitverkiezing van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3x6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren. De reus die deze schaats heeft gepast moet wel metershoog zijn geweest.

,,Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter (Het Meisje) had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?’’

De routes

De reuzen lopen iedere dag een andere route. Op vrijdag en zaterdag lopen de Duiker (rood aangegeven op het routekaartje), het Meisje (blauw) en de Hond (blauw-rood) op verschillende plekken in de stad. De Hond zal af en toe een van de andere reuzen vergezellen, maar is het vaakst bij het Meisje te zien. De meest recente informatie over de routes is in de app van LF2018 te vinden. Op zaterdagavond eindigen alle reuzen op dezelfde slaapplek, bij het WTC. Zondagmiddag vervolgt het drietal gezamenlijk de reis door de stad. Via het water bij de Prinsentuin (langs de Wester- en Noordersingel) zullen de reuzen de stad uiteindelijk verlaten.

Vrijdag

Vrijdagochtend om 10:00 uur zal het Meisje haar zoektocht beginnen. Ze doet dat vanaf het station in Leeuwarden. De Duiker begint een uur later vanaf de Willemskade, achter het gebouw van Aegon. De Hond voegt zich in de middag bij de andere reuzen. De Duiker doet een middagdutje bij het Oldehoofsterkerkhof (12:30-15:30 uur). Datzelfde geldt voor het Meisje op de Noorderweg bij het stedelijk gymnasium. Appgebruikers klikken hier voor de vrijdagroute

Nacht doorbrengen

De Duiker ‘slaapt’ op het Zaailand, van 18:00-09:30 uur. Het Meisje legt haar hoofd bij het Cambuurstadion te ruste (19:00-09:30 uur).

Zaterdag

Het Meisje zal haar weg door de stad zaterdagochtend vervolgen vanaf het Cambuurstadion, om 09:30 uur. De Duiker doet dat vanaf het Zaailand (Wilhelminaplein) op hetzelfde tijdstip. Het middagdutje (13:00-16:30 uur) voor de Duiker is op het Waagplein aan de Nieuwestad en het Meisje slaapt dan even (12:30-16:00 uur) bij de Oldehove. Appgebruikers klikken hier voor de zaterdagroute

Nacht doorbrengen

De drie reuzen slapen zaterdag bij het WTC, van 19:00 tot 14:30 uur zondagmiddag.

Zondag

De reuzen worden zondag uitgezwaaid. Via het WTC-terrein gaan de drie richting de Tesselschadestraat en worden zij bij de Westersingel te water gelaten. Via het water verlaten de reuzen uiteindelijk de stad. Appgebruikers klikken hier voor de zondagroute

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement