Waar is het zwarte geld van Henk Eker gebleven?

Er is geen euro teruggevonden van het zwarte geld van de in 2013 doodgeschoten Henk Eker. Toch zegt het OM te weten wat er met zijn spaarpot gebeurd is.

Henk Eker (51) zou op 9 januari 2013 een grote partij wiet leveren, in een schuurtje achter een woning aan de Hoge Esch in Oosterwolde. Het werd een ripdeal, waarbij rivalen Eker twee keer in zijn been schoten. Niet veel later overleed de Oosterwoldiger aan bloedverlies.

Biljetten

Vijf jaar na dato wordt er door de nabestaanden van Eker nog altijd gestreden om zijn erfenis. ,,Crimineel geld”, noemt officier van justitie Marco van den Broek het. Het zou gaan om 275.000 euro aan contanten, die bij de buurvrouw van Eker lagen opgeslagen tussen de kerstspullen.

Direct na de dood van Eker wilde ze er van af – het wemelde van de politie in de straat – maar waar konden de biljetten nu naartoe? De partner van Eker – die als wettelijke erfgenaam de illegale spaarpot claimt – verklaart dat haar inmiddels 50-jarige zoon (uit een eerdere relatie) zich over het geld ontfermde. En ook andere getuigen zeggen dat het de tegenwoordig in Leeuwarden woonachtige stiefzoon van Eker was naar wie het geld is toegegaan.

Troef

Toen zijn moeder het geld terugwilde, zei hij van niks te weten. Ondanks de schimmige herkomst van het geld, haalde de weduwe de politie erbij om de contanten terug te halen. Er is echter nooit een cent van teruggevonden. En zo zat de militair gisteren voor rechter Thom Wiersma, als verdachte van verduistering en witwassen.

,,Dit is als een moord zonder lijk”, aldus zijn advocaat Evert Kuiters. ,,Het is armoe troef van het OM.” Er is inderdaad geen objectief bewijs, geeft officier van justitie Van den Broek toe. Maar volgens hem gelden de 112.000 euro aan contante uitgaven die niet uit legale inkomsten te verklaren zijn net zo goed als bewijs.

Geen Bewijs

De man ontkent in alle toonaarden iets van de contanten te weten. Ook zijn ex-vrouw, die gisteren voor de zelfde feiten terecht stond, ontkent alle betrokkenheid. Tegen haar eist Van den Broek vrijspraak wegens geen bewijs.

De 50-jarige krijgt wat het OM betreft een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Hij acht niet bewezen dat hij 275.000 euro heeft afgepakt, maar wel de 112.000 euro die hij heeft uitgegeven. Van den Broek wil dat hij die terugbetaalt aan de Staat.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement