Waar blijven de matrassen en gehaakte dekens?

Een speciaal geformeerd team is naarstig op zoek naar goede doelen voor de bijna elfduizend gehaakte dekentjes van het project De grootste gehaakte deken ter wereld. Voor de matrassen die onderdeel waren van de Achtste Dag is een doel gevonden.

Bewonder de supersprei van 2 miljoen lapjes
Lees verder

Vorige week was-ie te bewonderen in Park Vijversburg, de grootste gehaakte deken ter wereld: 10.820 dekens samengesteld uit 2 miljoen lapjes, ingestuurd vanuit 50 landen. Inmiddels zijn alle dekens terug in het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg in Leeuwarden, waar ze de afgelopen jaren lagen opgeslagen.

,,We willen de dekens geven aan goede doelen die ze uitdelen aan mensen die ze nodig hebben’’, zegt Esmeralda de Vries, een van de initiatiefnemers van het project. Alle hakers en haakgroepen kunnen organisaties aandragen. Een goede doelenteam, bestaande uit mensen van gemeente, provincie, zorg- en onderwijsinstellingen, bepaalt waar ze naartoe gaan.

'Droomdekentjes'

Een voorbeeld van een dekenontvanger is de stichting Regenboog, die ‘droomdekentjes’ maakt voor kinderen tot twaalf jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De Vries: ,,Maar je kunt ook denken aan doelgroepen als ouderen, daklozen en vluchtelingen, in binnen- en buitenland.’’

De Vries weet niet hoeveel dekentjes er inmiddels vergeven zijn. ,,Maar we hebben zoveel, dat we nog wel wat goede doelen kunnen gebruiken.’’

Goed gevoel

Ze kijkt met een goed gevoel terug op het meerjarige project, waarbij honderden mensen aan het haken sloegen. ,,We hebben een beweging in gang gezet waarbij mensen met elkaar in verbinding werden gebracht.’’ Dat is nu niet meteen gestopt, benadrukte ze. ,,We gaan verder op social media als Instagram, waar we nu 7500 volgers hebben. We proberen nieuwe vormen te bedenken om mensen samen te brengen. Daar komen prachtige initiatieven en verhalen uit voort. Sommige groepen gaan door met haken, andere gaan bijvoorbeeld samen fietsen.’’

Het grootste deel van de matrassen (250), die onderdeel uitmaakten van de matrassendomino tijdens de Achtste Dag, is verscheept naar een goed doel in Ghana. De LF2018-organisatie heeft het andere deel achtergehouden. Stadsschouwburg de Harmonie huisvest de Franse ploeg Royal de Luxe die half augustus met de Reuzen naar Leeuwarden komen. Hier mogen de vrijwilligers die straks de Reuzen helpen bedienen, uitrusten op de matrassen. ,,Tijdens de drie showdagen kunnen ze af en toe wel een massage gebruiken’’, aldus woordvoerder Radboud Droog.

Een deel van de matrassen wordt bovendien gebruikt om een enorm bed te maken in het Reuzencafé. Publiek is welkom in het speciaal voor deze gelegenheid aangeklede kroeg in de foyer.

Wie een geschikt goede doel weet, kan dit doorgeven via het mailadres ggdw2018@gmail.com

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement