Het evenwicht tussen stad en platteland is al voor de vorming van Waadhoeke iets waar de politiek over kan struikelen. Dat bleek tijdens het lijsttrekkersdebat.

De stellingen waren wat eenzijdig voor een lijsttrekkersdebat dat de hele gemeente Waadhoeke aan zou moeten gaan. Maar geef de leerlingen van de AMS (christelijke scholengemeenschap Anna Maria van Schurman) in Franeker eens ongelijk. Zij willen weten wat de toekomstige raadsleden in petto hebben voor hun stad. En vooral of het er een beetje leuker op wordt met meer evenementen en meer uitgaansgelegenheden.

Leerlingen van havo en vmbo hadden dan ook stellingen bedacht die daar over gingen. De zes lijsttrekkers die met hun partijen om de zetels in de nieuwe gemeente strijden, wilden aan die wensen van de leerlingen maar wat graag tegemoetkomen. Maar alles naar Franeker ten koste van de dorpen, dat ligt moeilijker. Gisteravond gingen de politici in debat.

Geen duidelijke winnaar

Tweehonderd leerlingen in het publiek en zeker zo’n honderd andere belangstellenden keken hoe CDA, SAM, Gemeentebelangen, ChristenUnie, VVD en FNP het ervan af brachten. Aan het eind kon niet duidelijk gemaakt worden wie voor het publiek de winnaar was. Het stemmen per mobiele telefoon lukte niet vanwege een technische storing.

Maar hoe politiek en publiek over de stellingen dacht werd wel duidelijk. Sportverenigingen door de gemeente laten compenseren omdat ze hogere lasten krijgen door de herindeling dat kon het publiek wel bekoren. De politiek minder. Alleen de FNP en SAM zijn daarvoor. De andere partijen willen het eerste jaar wel compensatie, maar daarna eerst een sportnota.

Meer of minder regels?

Minder regeldruk voor horecabedrijven was koren op de molen van de VVD die streeft naar minder regels voor ondernemers. De ChristenUnie sloot zich bij het voorkamp aan. Maar CDA, SAM, Gemeentebelangen en FNP zijn tegen. ,,Minder regels omtrent geluidsoverlast en hygiëne, dan wordt het een chaos’’, aldus Caroline de Pee van het CDA.

Veel handen gingen omhoog op de vraag of Waadhoeke moet investeren in evenementen in Franeker. Ze kregen het CDA en de VVD aan hun zijde, die daarop het verwijt van de andere partijen kregen dat er ook geld naar de dorpen moet.

Een vwo-instelling naar Franeker

Theater De Koornbeurs meer financiële steun geven is een noodzaak volgens SAM en de FNP om het theater te laten overleven, maar Gemeentebelangen ziet geen gemeentelijke taak. Volgens deze partij is het theater goed op weg om het cultuuraanbod te verbreden. De andere partijen wezen erop dat je dan alleen investeert in de stad.

Het idee om vwo-onderwijs naar Franeker te brengen, kreeg veel bijval. Een gemeente met 47.000 inwoners moet zo’n voorziening hebben, redeneerden ChristenUnie, CDA, SAM en FNP. Volgens Gemeentebelangen is zo’n beslissing niet aan de gemeente. De VVD wees op het onrealistische van de stelling vanwege de krimp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen 2211
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct