Vuurboetsduin op Vlieland op de schop

Het hoogste duin van Nederland heeft een te rommelig aanzicht. Dus verdwijnen er hekken, krijgen paden een andere inrichting en verdwijnt er een pad.

Eigenaar Staatsbosbeheer (SBB) start na de zomer met het herinrichten van de hotspot van Vlieland, het Vuurboetsduin waar ook de vuurtoren staat.

Geen samenhang

Volgens Sonja Vrijenhoek van SBB ontbreekt de samenhang in het gebied. ,,Er staan verschillende soorten hekken en afrastering, zoals gaas en prikkeldraad. Op de paden rondom het hoogste punt ligt hier zand, daar schelpen en weer verder een tegelvloer. Dat leidt te veel af’’, aldus Vrijenhoek.

Met minder, maar uniform materiaal wil SBB ervoor zorgen dat er minder aandacht van de bezoeker naar de inrichting gaat en des te meer naar het landschap. ,,We gaan dus eerder dingen verwijderen dan iets anders.’’

Op het duin staat bovendien een dienstwoning van Staatsbosbeheer. ,,De afscheiding tussen wat privé is en niet, is nu onduidelijk. Dat moet veranderen.’’

Paden aangepakt

Ook rond vuurtoren verandert het gebied. ,,Als de vuurtoren dicht is, kun je niet in de buurt komen. Voor bezoekers is dat jammer. Door het hek wat naar achteren te plaatsen en een goede ingang naar de toren te maken, geef je het gebouw meer statuur.’’

Twee wandelpaden worden samengevoegd, als het aan SBB ligt. ,,Sommige paden liggen bijna naast elkaar en de vraag is of dat nodig is. Wel gaan we een pad extra aanleggen, waardoor het mogelijk wordt rondom de vuurtoren te wandelen. Dat kan nu maar voor driekwart. Het pad dat over het duin loopt, komt hoger te liggen waardoor je echt op het hoogste punt komt te staan.’’

Visie bewoners

Vlielanders mogen nog hun visie geven op de plannen. Ze kunnen bijvoorbeeld meebepalen waar en hoeveel uitzichtpunten worden gemaakt op het duin. SBB voert het werk uit met de gemeente.

Overigens plant Rijkswaterstaat groot onderhoud aan de vuurtoren komende zomer. Het gaat om schoonmaak- en schilderwerk.

Het is nog onduidelijk wanneer dat werk precies plaatsvindt. In elk geval zal het tussen 15 juni en 30 september zijn. Dan is de toren niet open voor publiek.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement