Vuilniswagens van Omrin blijven rijden, een aantal kringloopwinkels is gesloten

Een vuilniswagen van Omrin. FOTO ARCHIEF LC

De vitale dienstverlening heeft haar draaiboeken voor buitengewone omstandigheden opengeslagen. Bus en trein moeten blijven rijden en het afval ingezameld.

Een rondgang langs de belangrijkste sectoren brengt geen grote knelpunten aan het licht. Alle vuilniswagens van Omrin (Fryslân Miljeu) gingen maandag op pad en ook in de verwerking van het afval wordt voorzien. ,,De bemanning van de inzamelauto’s is beperkt tot twee, ook waar er normaal drie mensen meerijden’’, zegt woordvoerder Jelmar Helmhout. De milieustraten, waar mensen grof en chemisch afval kunnen brengen, blijven open.

Omrin heeft wel drie drukke kringloopwinkels (Leeuwarden, Burgum en Sint Annaparochie) tot 6 april gesloten. Te veel personeel moet thuis de kinderen opvangen of voelt zich niet lekker. Bovendien wordt er steeds minder naar de kringloop gebracht. droogt de aanvoer van kringloopgoederen op.

De afvalverwerker verwacht door het massaler thuiszitten een groei van het aanbod van huishoudelijk afval. Er staat en verwachte daling van de hoeveelheid bedrijfsafval tegenover, aldus de raming.

Kantoorpersoneel werkt thuis

Net als bij Omrin werkt kantoorpersoneel van Wetterskip Fryslân als het even kan thuis. De zuiveringsinstallaties en gemalen blijven in werking. Het Wetterskipshûs is officieel tot nader order gesloten. Bestuursbijeenkomsten zijn voor onbepaalde tijd verdaagd..

Bij drinkwaterbedrijf Vitens is ook een groot deel van het personeel tot thuiswerken veroordeeld. Laboranten werken zoveel mogelijk in kleine teams met inachtneming van sanitaire voorschriften. Juist de drinkwatervoorziening heeft gedetailleerde draaiboeken voorhanden om het kraanwater onder alle omstandigheden te laten stromen, zegt woordvoerder Cornelis Vlot. ,,Als er personeel uitvalt, acteren we daar op. Tot nu toe valt dat mee.’’

Lees ook | Vitens: hamsteren van flessen water niet nodig

Het veelvuldige handenwassen geeft geen meetbare piek in het waterverbruik. Dit is nog weinig in vergelijking met de douche, het doorspoelen van de wc en de wasmachine.

In het openbaar vervoer wordt gestudeerd op een afgeslankte dienstregeling, nu een groot deel van de vraag (scholieren) is weggevallen. De Friese buurtbussen rijden de komende drie weken alvast niet meer. Het gaat om zes lijnen met 8 persoonsbusjes in het oosten en zuiden van de provincie. Arriva wil de vrijwillige bestuurders niet blootstellen aan besmetting. Reizigers met de overige Arriva-bussen moeten de achterste deur van de bus gebruiken en het open van een kaartje met baar geld bij de chauffeur is taboe.

Volg ons liveblog voor de actuele stand van zaken