Vrouwen borduren 75 meter lang lint voor de vrede

Deze week is het Vredesweek. Door de komst van vluchtelingen wordt Friesland eraan herinnerd dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Daarom besloot Mayken Geersing-Dominicus samen met driehonderd vrouwen uit verschillende landen het borduurlint voor de vrede te maken. „Ik wilde al meedoen aan LF2018, maar ik wist nog niet met wat. Tot de herdenkingsdag in 2015 van Maria Louise van Hessel-Kassel.”

In de 18de eeuw woonde de stammoeder van het huidige Nederlandse koningshuis Maria Louise van Hessel-Kassel, ook wel bekend als Marijke Meu, in Leeuwarden. In die tijd woedde in heel Europa de Oostenrijkse Successieoorlog. Toen de vrede van Aken was getekend, stuurde Maria Louise haar ingelijste borduurwerk op naar haar vriendin Henriette van Nassau-Zuylestein. Het was een lint voor de vrede.

Eerbetoon aan Marijke Meu

Geersing-Dominicus raakte geïnspireerd door het borduurwerk van Maria Louise en wilde als eerbetoon aan haar het borduurlint voor de vrede maken. Ze besloot om via Facebook te vragen of er mensen waren die wilden meewerken aan het project. Ook informeerde de handwerkster bij het tijdschrift Handwerken zonder grenzen en bij de merklappenvereniging Merkwaardig of er geïnteresseerden waren.

„Ik heb nooit durven dromen dat er zo veel mensen mee zouden doen”, laat de initiatiefneemster weten. Het originele lint voor de vrede is niet meer teruggevonden. De vrouwen die het moderne borduurlint hebben vervaardigd, hebben het dan ook een eigen invulling gegeven.

Geen record

„Het doel was ook om in het boek Guinness World Records te komen, maar dat is helaas niet gelukt”, zegt Geersing-Dominicus. „Er is mij verteld dat ik het verkeerd heb aangepakt, omdat ik ben vergeten te vermelden dat het om een borduurlint voor de vrede ging. Een fietslint voor de vrede bestond al. Voor zover ik weet is er nog nooit zo’n lint voor de vrede geborduurd.’’

De meer dan driehonderd vrouwen die meededen aan het project komen uit België, Engeland, Polen, Canada en Zuid-Amerika. Iedere deelneemster kreeg een stuk lint opgestuurd dat ze vervolgens zelf mocht borduren met het thema vrede in het achterhoofd.

„Geen enkel stuk lint is gelijk. Het is geweldig om te zien”, vindt Geersing-Dominicus.

Vreedzamer

Het 75 meter lange lint hangt in ’t Andere Museum van Oldtimer tot Kant in Leeuwarden. Het borduurlint wordt door veel Duitsers, Belgen en Chinezen bezocht, vertelt ze. ,,Het bezoekersaantal is door LF2018 flink omhooggegaan. In de vakantie hebben we veel gezinnen ontvangen, maar nu het geen hoogseizoen meer is, mogen we weer veel gepensioneerden rondleiden. We wilden met dit project een statement maken dat mensen allemaal wat vreedzamer naar elkaar moeten zijn”, vertelt Geersing-Dominicus. „Het borduurlint is altijd nodig. Niet alleen tijdens LF2018.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement