Jeroen Pietersma krijgt de oorkonde van de Harlinger burgemeester Roel Sluiter. FOTO NIELS DE VRIES

Vrouw in vijver werd gered dankzij de achterlichtjes van haar scootmobiel (en haar redder krijgt daarom nu een onderscheiding)

Jeroen Pietersma krijgt de oorkonde van de Harlinger burgemeester Roel Sluiter. FOTO NIELS DE VRIES

De achterlichtjes van haar scootmobiel onder water hebben op een donkere novemberavond het leven gered van een 75-jarige Harlinger vrouw.

Ze was op 28 november iets eerder met haar scootmobiel te water geraakt in een vijver achter De Batting aan de Achlumerdijk. Ze stond tot haar middel in het water, maar kon er op eigen kracht niet uit komen.

'Dat is niet pluis, dacht ik'

Gelukkig fietste Jeroen Pietersma langs. Met zijn zoontje Cody van drie achterop. Ze kwamen terug van het sinterklaasfeest in de Waddenhal. ,,Het is puur toeval dat ik haar heb gezien. We fietsten naar huis en ik was eigenlijk met mijn zoontje in gesprek over het sinterklaasfeest. Ik hoorde wel wat roepen, maar het drong niet echt tot me door. Maar ik keek om me heen en zag toen de rode lichtjes van de scootmobiel onder water. Dat is niet pluis, dacht ik.’’

Pietersma stopte, vroeg hoe het met de vrouw was en stapte weer op om rond de vijver en het ziekenhuis te fietsen. ,,Dat is nog een heel eind. Ik ben bewust niet in het water gesprongen want ik had mijn zoontje ook nog bij me en ze was niet direct in levensgevaar.’’ Wel belde hij meteen 112.

,,Toen ik om het ziekenhuis heen fietste en uiteindelijk bij de vrouw kwam, stond de politie op de plek waar ik eerst was. Dat geeft wel aan hoe moeilijk ze te vinden was.’’

'Ze had het toch wel erg koud'

Hij sprak de vrouw aan en die vertelde dat ze het toch wel erg koud had. ,,Ik weet niet meer hoe ik het heb gedaan maar ik heb haar op de wal getrokken. Het zal wel iets te maken hebben met adrenaline en dat je in zulke situaties sterker bent dan je denkt. Want ik had haar in een keer op het droge.’’ De vrouw is met onderkoelingsverschijnselen door de hulpdiensten meegenomen.

Ik vind het zeker geen heldendaad

Voor zijn actie is Pietersma maandagmiddag onderscheiden door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Zelf vindt hij zijn actie niet bijzonder. ,,Ik vind het zeker geen heldendaad. Zoiets doe je gewoon. Maar de politie zei later wel, dat als ik haar niet had gehoord en gezien, ze het waarschijnlijk niet had gered. Want zo veel mensen komen daar niet langs in november.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct