Vroege lente besluit zachte winter

Bloeiende narcissen, fladderende vlinders, zonovergoten terrassen en het eerste kievitsei: februari trok alle lenteregisters open en hoorde tot de vijf zachtste sprokkelmaanden van de laatste honderd jaar. De winter was voor de zesde keer op rij (zeer) zacht: een unicum.

Tot de 12de februari werd het weer bepaald door oceaanstoringen die af en toe voor regen zorgden. Die was vooral op 10 februari van betekenis, maar daarmee was de rol van depressies wel uitgespeeld.

Daarna bepaalden hogedrukgebieden boven Midden-Europa of onze omgeving het weerbeeld. Daardoor was het droog en meestal zonnig weer. Vanaf de 15de kwam de temperatuur regelmatig boven de 10 graden en aan het eind van de maand werden na vorstige nachten overdag recordtemperaturen gemeten.

Slechts vier maal warmer

In het open veld noteerden Siegerswoude en Bakkeveen 18,1 graden. Met tuineffect liep het kwik in de Zuidoosthoek op de 26ste plaatselijk tot ruim 19 graden op en een dag later werd het landelijk record gebroken in Arcen bij Venlo, waar 20,5 graden werd gemeten.

Het provinciale temperatuurgemiddelde kwam uit op 5,6 graden tegen 2,7 normaal. Slechts vier maal was de sprokkelmaand gemiddeld warmer geweest de afgelopen ruim honderd jaar: in 1990, 1998, 2002 en 2014. Niet toevallig allemaal recente jaren.

Het aantal vorstdagen varieerde van twee op Vlieland tot acht in de Zuidoosthoek. Normaal zijn dat er elf tot veertien. Bovendien stelde de vorst niets voor: veel meer dan 3 graden vroor het nergens.

Kleine neerslagverschillen

De neerslagverschillen over de provincie waren bijzonder klein en het Friese gemiddelde bedroeg 37 millimeter tegen 53 normaal. Vorig jaar was februari droger (28 mm), het jaar daarvoor natter (68).

Ondanks het grijze begin en dankzij de stralende laatste week noteerde de vliegbasis een overschot aan zonneschijn. De zon scheen daar 125 uren tegen 88 normaal. Stavoren noteerde 136 uren zon. Overigens was februari vorig jaar recordzonnig met 152 zonuren.

De winter (dec/jan/feb) van 2019 was met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden uitzonderlijk zacht. Na het jaar 1900 waren er maar vijf zachtere winters, alle in de laatste dertig jaar. De laatste zachtere winter was die van 2016 met 5,5 graden.

Droogte nog niet weggepoetst

Het is de afgelopen driehonderd jaar niet eerder voorgekomen dat er zes winters op rij gemiddeld zo zacht verliepen als de winters van 2014 t/m 2019. Het aantal vorstdagen varieerde van minder dan twintig op Vlieland tot circa dertig in de zuidoosthoek; dat zijn er tien tot vijftien minder dan normaal.

Er viel gemiddeld over de provincie 205 millimeter neerslag, wat vrijwel overeenkomt met normaal. Vorig jaar was de winter natter (249 mm), het jaar daarvoor droger (168). Met 257 millimeter was Dronryp de natste plaats en de minste regen viel in Hiaure met 151 millimeter. Het was in het algemeen niet voldoende om de effecten van de droge zomer en herfst weg te poetsen.

Met in Leeuwarden 220 uren zon verliep de winter iets zonniger dan normaal (200 uren), maar minder zonnig dan vorig jaar (245 uren).

In cijfers

Temperatuur:

Gemiddeld over Fryslân 5,6 °C

Normaal 2,7 °C

Hoogste temperatuur 19,9 °C op 26 februari in De Blesse

Laagste temperatuur -3,3 °C op 25 januari in Siegerswoude

Neerslag:

Gemiddeld over Fryslân 37 mm

Normaal 53 mm

Hoogste maandsom 44 mm in Dronryp

Laagste maandsom 28 mm in Hiaure

Hoogste etmaalsom 16 mm op 10 februari in Laaksum

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement