Vrijwilliger is het beste af in Achtkarspelen

Achtkarspelen is de enige Friese gemeente waar mensen met een uitkering jaarlijks de maximale vrijwilligersvergoeding van 1500 euro kunnen krijgen.

Andere gemeenten stellen dat dit niet kan omdat de Participatiewet het niet toelaat.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU).

Re-integratie

In november bepleitte het FSU in een open brief aan alle 24 Friese gemeenten om vrijwilligerswerk formeel te beschouwen als onderdeel van de re-integratie om zo vrijwilligers de maximale vrijlating van 1500 euro te verlenen.

Een vrijlating betekent dat dit bedrag niet beschouwd wordt als inkomsten en niet gekort wordt op de uitkering.

De maximale vrijlating is nu 764 euro per jaar. Het pleidooi volgde op een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die bepaalde dat een reiskostenvergoeding niet meetelt als vrijwilligersvergoeding. In de praktijk gebeurt dit bij gemeentebesturen vaak wel.

Weinig reacties

Van de 24 gemeenten gaf slechts de helft een inhoudelijke reactie. ,,Teleurstellend’’, vindt het FSU. ,,Het gaat ons om de mogelijkheden van de uitkeringsgerechtigde burger om het financieel iets ruimer te krijgen. Je zou denken dat juist gemeenteraden dit ter harte zouden nemen. Wellicht zijn er raadsfracties die aan de bel willen trekken?’’, vraagt Nanne de Jong van het FSU zich af.

Volgens het samenwerkingsverband kan een gemeente zelf bepalen hoe ruim re-integratie wordt uitgelegd. ,,Vrijwilligerswerk of werken met behoud van uitkering worden door veel gemeenten wel genoemd als instrumenten voor re-integratie. Dit staat haaks op de formele reacties dat de Participatiewet het niet toelaat’’, vindt De Jong.

Het FSU gaat juridisch laten controleren in hoeverre de Participatiewet een hogere inkomensvrijlating voor vrijwilligerswerk blokkeert. De Jong: ,,Als blijkt dat er ruimte zit dan zal het FSU de Friese gemeenten hierop aanspreken. Als de wet geen ruimte laat, zal het FSU actie ondernemen naar het parlement en staatssecretaris Jetta Klijnsma.’’

Geen compassie

De Jong noemt het jammer dat gemeenten zich in hun reacties beroepen op wet- en regelgeving. ,,Ze kunnen ook de situatie van hun uitkeringsgerechtigde burgers als uitgangspunt nemen en compassie tonen voor hun moeilijke financiële situatie. Alles wat bijdraagt aan versterking van de inkomenspositie zou juist voor gemeenteraden reden kunnen zijn om te onderzoeken wat mogelijk is. Inkomensondersteuning, al is het bescheiden, draagt ook bij aan het tegengaan van schulden en armoede.’’

Zijn opvatting wordt ondersteund door de conclusie van een onderzoek naar een lonende aanpak van armoedebestrijding, vorige maand gepresenteerd op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Die luidde dat gemeenten veel meer gebruik kunnen maken van ‘vrije regelruimte’ in wetten om mensen vanuit een uitkering weer aan het werk te helpen. In plaats van zich te laten leiden door regels, kunnen ze ernaar streven maatwerk te leveren.

Op de foto Nanne de Jong van het FSU.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement