Vragenlijst moet vitaliteit clubs meten

Nu culturele clubs en stichtingen spannende tijden beleven, willen Keunstwurk en het Fries Sociaal Planbureau weten hoe het met ze gaat.

Om de twee jaar gaan ze een vragenlijst onder de Friese verenigingen en stichtingen verspreiden zodat duidelijk wordt hoe de cultuursector ervoor staat.

Begin volgend jaar krijgen alle Friese organisaties die zich bezighouden met toneel, dans, muziek of beeldende kunst de lijst voor het eerst toegestuurd.

Ondersteuning

Als ze weten waar de clubs mee worstelen, kunnen Keunstwurk en het Fries Sociaal Planbureau de sector naar eigen zeggen beter ondersteunen.

Ook kunnen de provincie en de gemeenten hun voordeel met de uitkomsten doen. Verenigingen worstelen bijvoorbeeld met de gevolgen van krimp, vergrijzing en de individualisering. In de vragenlijst kunnen ze straks aangeven hoe ze het financieel rooien. Ook kunnen ze invullen of ze een groei van het aantal leden verwachten of juist ledenverlies.

Omdat een op de vier Friezen na 2020 65 jaar of ouder is, moeten verenigingen zich mogelijk meer dan ooit richten op ouderen, zo schrijven de onderzoekers alvast.

Via het Fries burgerpanel gaven veel zestigplussers bijvoorbeeld aan dat ze best vrijwilligerswerk voor verenigingen willen doen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement