Vraatzuchtige wolven bij de oosterburen

In het afgelopen jaar hebben wolven in de Duitse deelstaat Nedersaksen 403 schapen, geiten en kleinere dieren gedood. In 2016 bleef de teller nog op 178 steken.

Daarmee zorgt de wolf in Nedersaksen, dat grenst aan de provincies Groningen en Drenthe, voor de meeste problemen in Noord-Duitsland.

In andere delen maakte de wolf minder slachtoffers. In Mecklenburg-Voorpommeren doodde de wolf afgelopen jaar 66 dieren, dat zijn er 18 meer dan in 2016. In Sleeswijk-Holstein steeg het aantal door wolven omgebrachte dieren van 15 naar 43.

De cijfers van Nedersaksen zijn bekendgemaakt door het wolfmonitorinstituut, meldt de Duitse krant NOZ.

Het aantal wolven groeit

Dat de wolf ook steeds vaker in Nederland opduikt, is dus niet zo vreemd. Het aantal wolven dat bij onze oosterburen in de natuur leeft is in enkele jaren tijd namelijk ook sterk toegenomen. Uit officiële tellingen blijkt dat er op dit moment ruim 150 wolven rondlopen en dat er ongeveer vijftien roedels zijn.

Nederlandse provincies kunnen de borst nat maken. De wolf houdt zich niet aan grenzen en kan dagelijks vele kilometers afleggen. De liefhebbers juichen, de tegenstanders willen dat actie wordt ondernomen.

Wolvenquotum

In Nederland is al discussie of de wolf aan banden moet worden gelegd. In Nedersaksen houdt de regering zich met het onderwerp bezig. Sterker, de wolf was tijdens de kabinetsonderhandelingen onderwerp van gesprek. Eerder dit jaar werd bekend dat milieuminister Olaf Lies (SPD) pleit voor een wolvenquotum. Daarmee heeft hij geen vrienden gemaakt bij natuurorganisatie NABU. Die stelt dat de wolf nog altijd een beschermde diersoort is, waarop niet gejaagd mag worden.

Duizend dieren door wolven gepakt

Sinds de wolf in 2008 opdook in Nedersaksen zijn er bijna duizend schapen, geiten en andere dieren ten prooi gevallen aan diens kaken. Afgelopen jaar heeft het ministerie van Milieu in Hannover 40.000 euro schadevergoeding uitbetaald aan vee-eigenaren. In 2016 was dat nog 23.000 euro.

In het eerste kwartaal heeft de wolf al weer talloze keren toegeslagen. Bij het wolfmonitorinstituut zijn 49 gevallen gemeld met 110 dode dieren. Van 22 incidenten is daadwerkelijk vastgesteld dat de wolf erbij betrokken was. Medewerkers van het wolfmonitorinstituut proberen via DNA-materiaal te achterhalen wie verantwoordelijk is voor het doden van dieren. Bewijslast is nodig om schadevergoeding uit te keren.

Wolven mogen in Nedersaksen worden afgeschoten als is aangetoond dat vee wordt belaagd of als ze zich ophouden in woongebieden van mensen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement