'Voortaan gaat het boekje van het Fryske Gea mee'

Een rondje wandelen in het mooie Burgum (Iris)

Alle stappen tellen bij de onzichtbare elfstedentocht, dus ook die van huis naar de winkel, of een blokje om. Maar opvallend: veel deelnemers maken er een echte wandeling van.

Op Doejemee.nl delen deelnemers hun wandelervaringen, soms met een foto. Daar zien we een lommerrijke laantje in de buurt van Burgum (van deelnemer Iris) of hond Nala, die een duik neemt in het Paterswoldsemeer (het wandelmaatje van deelnemer Jitty).

De kroon spant Tjalling Plutschouw (71) uit Leeuwarden, die een reeks natuurfoto’s meestuurde. Hij doet pas sinds kort mee, liep ondermeer vanuit Leeuwarden via het Swettepaad naar Reduzum en via de Groene Ster naar Gytsjerk. Het zijn ontdekkingstochten waar hij bijna lyrisch van wordt.

,,Vorige week heb ik net de nieuwe gids van het Fryske Gea ontvangen’’, meldt hij. ,,Ik besloot een natuurroute in mijn loop mee te nemen.’’ Dus hij op pad langs de Bouwpet richting Mûnein. ,,Wat een mooi natuurgebied. Een kievit vloog een tijdje met mee mee, overal waren boterbloemen en zuring in het veld’’, beschrijft hij en hij besloot ter plekke de hele onzichtbare elfstedenwandeltocht op deze manier te doen.

loading

Doel

Hij is een loper, vertelt hij als we hem bellen. De vierdaagse van Nijmegen, de echte elfstedenwandeltocht, hij kent ze allemaal. Maar hij heeft er graag een doel bij, een finish – vandaar dat hij op deze manier de virtuele elfstedentocht doet. ,,Ik neem voortaan het boekje van het Fryske Gea mee en ga een natuurroute met mijn Elfstedentocht combineren.’’

Een blik over het ‘wandelveld’ van dit elfstedenpad leert verder, dat er 1001 mensen zijn (dat was vrijdag) die zich bij Endomondo, een app die prestaties bijhoudt, hebben aangemeld voor de complete tocht van 283 kilometer.

Dit is natuurlijk geen wedstrijd, maar door de uitdagingen op Endomondo sluipt zoiets er toch wat in – wie staat vooraan? Wie gaat het snelst? Dat is op de website te zie: de voorhoede is al lang over de eindstreep, die lopen al een volgende ronde. De voorste drie noemen zich Ivan Losev, Václav Pozdena en Basar Miles Teg – die komen van ver. Nummer vier (323,95 kilometer) is ene Age Zoethout.

Wandelervaringen? Of wil je zelf meedoen?

Meer wandelervaringen horen we graag op tips@lc.nl . Meedoen kan overigens nog altijd, meld je aan via doejemee.nl , houd je stappen bij met (bijvoorbeeld) de app Endomondo en start met lopen. Lees op deze pagina alle verhalen over de onzichtbare Elfstedentocht.

loading

loading