Voor veteranen is Jitse Akse een fantast

Jitse Akse. FOTO RUBEN MEIJERINK

Syrië-ganger Jitse Akse uit Leeuwarden heeft het flink verbruid bij veteranen en hulpverleners.

Twee jaar nadat hem op verschillende plekken in Nederland onderdak is geboden door oud-militairen, wil niemand meer iets met hem te maken hebben.

Akse werd in januari 2016 opgepakt nadat hij in deze krant en de Volkskrant met het verhaal naar buiten kwam dat hij tien maanden aan de zijde van de Koerden tegen Islamitische Staat had gestreden in Syrië. Daarbij zou hij ook meerdere mensen hebben gedood.

De zaak van het Openbaar Ministerie tegen hem werd korte tijd later geseponeerd wegens onvoldoende bewijs . Naar eigen zeggen moest Akse onderduiken omdat hij bedreigd werd door Islamitische Staat en diens aanhang.

Meerdere bronnen zeggen nu dat Akse zichzelf tot held uitriep, dat veel van zijn verhalen op fantasie berusten en dat hij zichzelf op meerdere opvangplekken onmogelijk maakte door wangedrag. Akse en zijn advocaat Mireille Veldman willen hier niet op reageren.

Deze krant publiceerde in 2016 verschillende artikelen waarin Akse via zijn advocaat aan het woord kwam. Daarbij tekende de redactie destijds aan: ‘ Dit is het verhaal van Akse ’, omdat het onmogelijk was zijn relaas bevestigd te krijgen door andere bronnen.

menu