Voor het eerst weer in vier jaar is een Fries benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

FOTO ANP

Dirigent Jan Vermaning uit Joure is vrijdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het is voor het eerst in vier jaar dat tijdens de lintjesregen een Fries deze onderscheiding heeft gekregen.

Jan Vermaning (58) uit Joure kreeg zijn hoge onderscheiding voor zijn werk als bestuurslid, dirigent en uitvoerend musicus van het Noord Nederlands Kamerkoor. Hij was ook initiator, vormgever en uitvoerend musicus van het project Er reed een trein naar Sobibor. Daarvoor ontving hij de Rachel Borzykowskipenning.

Nog eens 83 Friezen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau of tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen hun lintje voor hun verdiensten voor de kerk, het dorp, de sportvereniging of het goede doel. Landelijk zijn 3060 mensen benoemd in een ridderorde.

Lees ook [PREMIUM] Bloemen en taart voor 84 Friezen, maar het lintje moet nog even wachten

 

Tjisse Wallendal uit Heerenveen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond. Ook is hij voorzitter van Stichting Faderpaard. Hij is ook nauw betrokken bij Sportstad Heerenveen. Haike van der Meulen (70) uit Noardburgum is voor zijn verdiensten voor de Friese paardenwereld benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Speaker Andries Nieuwenhuis (72) uit Surhuisterveen mag zich sinds vrijdag Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij krijgt die titel voor zijn inzet als spreekstalmeester tijdens regionale en nationale wieler- en schaatswedstrijden. Al sinds 1979 pakt hij de microfoon en doet verslag. Zijn jongere broer Emi Nieuwenhuis (70) werd in hetzelfde zonnetje gezet.

Oud-Statenlid Jan Waterlander (60) van 50Plus kreeg vorig jaar bij zijn afscheid van Provinciale Staten een koninklijke onderscheiding. Een jaar later krijgt hij een upgrade. Waterlander is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij verdient zijn promotie aan zijn inzet voor de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk, de Nederlandse Badminton Bond en Sport Fryslân.

Lees ook | Dit zijn ze: de 84 Friezen die vandaag een koninklijke onderscheiding hebben gekregen