Voor het eerst een Friese rode wijn? Door de droogte is er kans

Veel boeren hebben last van de droogte. Hoe anders is dat bij wijngaard De Frysling uit Twijzel. Daar dromen ze voorzichtig van rode wijn.

Of dit het mooiste wijnjaar ooit is? ,,Mensen vragen het iedere dag’’, zegt Jantiene Broersma. Samen met haar man Douwe runt ze De Frysling, de noordelijkste wijngaard van Nederland.

En inderdaad: het gaat goed met de druif in Twijzel. Dankzij de vele zonuren gaat de rijping als een tierelier en door de droogte schieten de wortels tot diep in de grond. Het resultaat? Een stevige vrucht met een volle smaak.

Onbegonnen werk

Tot nog toe leek rode wijn uit Noord-Nederland onbegonnen werk. De reden: het is er te koud, zeker ‘s nachts. De Frysling beperkte haar assortiment daarom tot eenvoudiger te maken wijnsoorten, zoals rosé, brûswyn (Friese champagne) en blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven).

Daar komt misschien verandering in. Stilaan droomt Broersma van rode wijn, de noordelijkste rode wijn in Nederland ooit. Hoe groot die kans is? ,,Fifty-fifty, denk ik.’’

Te vroeg om te juichen dus. ,,We lopen nu misschien drie weken voor op schema. Maar stel je voor dat het in september weer nat en regenachtig is. Dan is die voorsprong in één klap tenietgedaan.’’

Andere vijanden

Bovendien blijven er, naast overvloedige neerslag, genoeg andere vijanden van de goede oogst. Denk aan de wesp, de lijster en de zogeheten suzukivlieg.

Gaat het toch lukken met de rode wijn, dan moet de liefhebber wel even geduld hebben. De druiven worden op z’n vroegst in oktober geplukt. Daarna gaat de wijn om en nabij de twee jaar rijpen in houten vaten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement