ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

Voor de fraudeverdachte uit Drachten ligt de schuld vooral bij de curatoren

ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

Valse facturen en schimmige geldstromen? Voor de rechtbank in Zwolle ontkennen twee Drachtsters (54 en 56) maandag hun aandeel in faillissementsfraude: ‘curator Wilderink vind ik echt een stoute vrouw’.

Er zijn ruim 32 maanden verstreken sinds de 54-jarige hoofdverdachte Rogé door de FIOD-ECD is gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude. Deze week staat hij terecht voor het leegtrekken van de Stichting Antoinette Zorg. Curator Nadja Wilderink mist 489.500 euro.

Kompaan Fred (56) zou Rogé hebben geholpen met het wegsluizen van gelden naar vennootschappen als Prima Zorg Groningen, Quad Finance en Hierro Holdings Limited. De curator daarvan, Arie Brink, deed evenals zijn collega Wilderink aangifte van fraude. De beide verdachten benadrukken liever dat Antoinette Zorg al een financiële puinhoop was voordat zij er in stapten .

Hoofdverdachte: ‘Dit is een spel van twee curatoren geweest’

Daar gaat het niet om, zo onderwijst rechtbankvoorzitter Herman Stam het aangeklaagde duo. ,,Het verwijt is dat u geld in privédoeleinden hebt gestopt, terwijl u wist dat het een zinkend schip was.’’ De rechter kijkt Rogé vragend aan. ,,Daar ben ik het niet mee eens’’, antwoordt deze. ,,Dit is een spel van twee curatoren geweest. Omdat ik twee kruisjes achter mijn naam heb, dachten zij: dit wordt een leuk grapje.’’

Het is waar, de 54-jarige Drachtster heeft de schijn tegen. In 2002 werd hij wegens belastingfraude veroordeeld tot twaalf maanden cel, in 2005 gevolgd door twee jaar voor een tweede fraudedelict. Nadat zijn voorlopige hechtenis was geschorst, trof de politie vorig jaar een hennepplantage bij hem aan.

Rechter: ‘U bent volledig toerekeningsvatbaar’

Rogés advocaat Melis van der Wulp drong eerder aan op een psychologisch onderzoek. Zijn cliënt kreeg bij een roofoverval in Estland namelijk zo’n dusdanige tik op zijn hoofd, dat er sprake is van hersenbeschadiging. ,,U hebt concentratieproblemen’’, zo maakt de rechter nu uit het medisch rapport op. ,,Maar u bent volledig toerekeningsvatbaar en u hebt geen beperkte gewetenfunctie.’’

De geheugenproblemen spelen op als de rechters of aanklager Caro Bollen doorvragen over details. Bijvoorbeeld waarom hij de administratie niet aan de curatoren heeft gegeven. ,,Sorry, dat weet ik echt niet’’, zegt Rogé dan. Even later maakt hij de curatoren dan weer voor leugenaars uit. ,,Mevrouw Nadja Wilderink vind ik echt een stoute vrouw.’’ Zij en haar collega Brink zijn volgens hem louter uit op eigen winstbejag.

Rogé beschuldigt Brink er zelfs van zijn financier Willem Blijdorp te hebben willen afpersen. ,,In het Hilton zei Brink tegen Blijdorp, als je een paar ton betaalt, dan kunnen we de boeken sluiten.’’ Raadsman Van der Wulp: ,,Het is duidelijk dat mijn cliënt in de greep zit van de fouten die de curatoren hebben gemaakt.’’

Medeverdachte: ‘Ik heb geen handtekeningen vervalst’

In deze strafzaak speelt de handtekening van Antoinette Zorg-directeur Helga Tjon-A-Kon een opvallende rol. Die is door de verdachten vervalst, stelt ze zelf. Maar Rogés kompaan Fred zegt daarover: ,,Ze heeft gewoon handtekeningen gezet op blanco formulieren. Ga die handtekening maar eens onderzoeken, die is door haar gezet.’’

Als de rechter hem dan voorhoudt dat getuigen hebben gezien hoe hij op kantoor handtekeningen zat te oefenen, zegt hij: ,,Er zit heel veel rancune bij die mensen. Als ik hun verklaringen in de processen-verbaal lees, denk ik: had nou gewoon de waarheid gezegd. Ik heb helemaal niks vervalst.’’ Ook Rogé verklaarde dat Fred wel eens zijn handtekening gebruikte. ,,Niet waar’’, zegt de 56-jarige Drachtster. De strafeis volgt donderdag.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct