'Voor 2030 moet treinreis Leeuwarden-Amsterdam half uur korter zijn'

Het inkorten van de treinreis tussen Leeuwarden en de grote Randstad-stations met een half uur is in zicht. De Kamer wil het unaniem geregeld hebben vóór 2030.

De regering kreeg dinsdag per motie de opdracht om de forse reistijdverkorting tussen Noord-Nederland (Leeuwarden, Groningen, Heerenveen en Assen) en de Randstad te ,,prioriteren’’ en uit te zoeken wat er voor zo’n dienstregeling nodig is.

Boost voor Noordelijke economie

De uitspraak van de Tweede Kamer slaat op de reguliere halfuursdienst van intercitytreinen. Die doen er nu ruim twee uur (Amsterdam) tot ruim 2,5 uur (Rotterdam) over.

De motie was ingediend door Stieneke van der Graaf (ChristenUnie, Groningen) en Erik Ziengs (VVD, Assen). Ze ging gepaard met een zware lobby van de noordelijke overleggen over infrastructuur en spoor. Een snellere treinverbinding moet Noord-Nederland een economische boost geven en Randstedelingen verleiden zich hier te vestigen.

Aanpassing aan spoor

Om sneller te kunnen rijden zal op de Hanzelijn een moderner veiligheidssysteem moeten worden geïnstalleerd. Bij Meppel en voorbij Zwolle zouden spooraanpassingen nodig zijn.

NS moet als concessiehouder van het hoofdsporennet het hete ijzer nu vlot zien te smeden, denkt gedeputeerde Johannes Kramer, verantwoordelijk voor openbaar vervoer. In 2025 zouden de intercitylijnen wel eens aanbesteed kunnen worden. ,,Jo ha in bettere útgongsposysje as jo dan nije treinen yn bestelling hawwe of al yn de baan.’’

Plannen voor testritten

Los van het besluit van de Tweede Kamer gaat NS een testrit doen op de vroege ochtend en in de vroege avond met een trein Groningen-Amsterdam Dit zou bij succes een extra rit zijn, die Assen en Lelystad overslaat met een kwartier tijdwinst als resultaat.

Friesland maakt aanspraak op een soortgelijke testrit van NS van en naar Leeuwarden, maar dan zonder Heerenveen of Steenwijk erin. Deze week zitten provincie en gemeente met NS-topman Roger van Boxtel om tafel om dat gedaan te krijgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement