Vlielander partijen botsen over duurzaamheid

De ambitie van Vlieland om als gemeente op duurzaamheid een voortrekkersrol te vervullen, staat onder druk.

Een van de aandachtspunten waarmee de gemeente de komende punten stappen wil zetten op het terrein van duurzaamheid, namelijk de elektrificatie van het eigen wagenpark, zorgde deze week in de gemeenteraad voor frictie tussen de partijen. Fractievoorzitter Dick Visser van Nieuw Liberaal Vlieland stelde onomwonden of ,,we idealistisch blijven of realistisch worden’’.

Visser stelde dat de vervanging van een gemeentelijke wagenpark, dat dit jaar en de komende jaren aan de orde is, een forse kostenpost zal opleveren, terwijl het rendement beperkt is. ,,Men vergeet de technische aspecten. De mogelijkheden en het vermogen van elektrische wagens zijn minder groot dan de huidige dieselauto’s. We kunnen geen ton uitgeven als het ook voor 30.000 euro kan. We hebben meer ambities’’, zei hij. Die bedragen zijn een voorbeeld. Er liggen nog geen concrete raadsvoorstellen op dit punt.

Wethouder Elsje de Ruijter (GroenWit) reageerde verbaasd op de opmerkingen van de liberaal. ,,Dit staat gewoon in ons 19-stappenplan, zoals we dat hebben afgesproken.’’ Vooralsnog wil zij aan de afspraken uit het bestuursakkoord vasthouden. Haar partijgenoot Henk Veerdig stelde het op prijs te stellen als de partij van vissers relaties en ondernemers zou willen aansporen de weg naar duurzaamheid te stimuleren.

Oppositiepartij Jan Doeke Tammes (Algemeen Belang Vlieland) pleitte er eveneens voor pas op de plaats te maken. ,,We moeten oppassen met duurzaamheid. Het kost klauwen vol geld.’’ Vissers partijgenoot Jan Roelof Witting meende dat beter nog even kan worden gewacht op nieuwe toepassingen, zoals waterstof. Volgens Nieuw Liberaal Vlieland ligt de bal nu bij het college.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement