Vlieland wil af van sportcentrum Flidunen

Het Vlielander sportcentrum Flidunen kan niet op de huidige manier worden voortgezet. De gemeente is op zoek naar een nieuwe partner.

De stekker eruit, een particuliere investeerder vinden of in handen geven van een aan de gemeente gelieerde stichting. De gemeenteraad van Vlieland buigt zich maandag over de vraag hoe het verder moet met het sportcentrum.

Dit jaar vloeit er 370.000 euro uit de gemeentekas naar Flidunen, dat al langere tijd kampt met teruglopende bezoekersaantallen en inkomsten.

Sluiting niet acceptabel

Onderzoek de afgelopen maanden levert bovengenoemde drie mogelijkheden op. ,,Het college ziet voor de toekomst geen mogelijkheden het sportcentrum in de huidige toestand op dezelfde manier voort te zetten met de budgettaire ruimte die met de begroting 2019 door de gemeenteraad is vastgesteld’’, concluderen burgemeester en wethouders in een voortgangsnotitie.

De meest rigoureuze optie – de stekker eruit – is niet aanvaardbaar, stelt het college. ,,Gezien de precaire financiële situatie moet dit wel worden meegenomen in alle overwegingen.’’ Ook de tweede mogelijkheid – een particuliere investeerder – lijkt niet reëel. ,,Ook dan is Flidunen niet rendabel.’’ Toch wil het college deze stap nog niet uitsluiten.

Gesprekken over samenwerking

Meer vertrouwen heeft het college in een nauwe samenwerking tussen het gemeentelijk sportcentrum en de Stichting Recreatiebelangen Vlieland (SRV). Deze aan de gemeente gelieerde stichting is een belangrijke partij voor Flidunen. De gasten van de SRV zijn goed voor de helft van het aantal bezoekers.

Daarnaast kan de stichting met zijn kennis en ervaring op gebied van bedrijfsvoering en recreatieprogramma’s bijdragen aan het inhoudelijk programma van het sportcentrum, zo is de gedachte.

Recent zijn tussen Flidunen en SRV informele gesprekken gevoerd over een mogelijke overname en heeft Flidunen aan SRV een officieel verzoek gedaan de overname in overweging te nemen.

Burgemeester en wethouders waken echter voor al te veel enthousiasme: ,,Dit biedt niet per definitie een oplossing voor het structurele financiële tekort bij Flidunen. Is het dan aan de gemeente om dit aan te vullen of mogen wij ook van andere partijen verwachten dat zij een grotere bijdrage leveren aan het behoud van het sportcentrum?’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement