Vlieland slaat advies van corporatie in de wind

Ondanks waarschuwingen van WoonFriesland zet Vlieland door met de bouwplannen van 24 woningen op de plek van de voormalige basisschool de Zeester.

De eilander raad besliste dit maandagavond. Er komen 24 woningen, waarvan 12 in de categorie goedkope huur. Nog eens 12 huurwoningen vallen in het hogere segment en voor vier tot zes hiervan geldt dat ze gelijk na de bouw moeten worden verkocht. Zes tot acht sociale huurwoningen van WoonFriesland elders op het eiland moeten worden verkocht aan huurders of worden te koop gezet als de zittende huurder opzegt.

Strijdig met woningwet

WoonFriesland, die de woningen ontwikkelt, waarschuwt de Vlielander gemeenteraad in een brief. Woningen bouwen om vervolgens te verkopen is strijdig met de woningwet, stipt de corporatie aan. Wethouder Rients Hoekstra reageerde hierop door te zeggen dat de corporatie deze woningen ook niet zal bouwen.

De gemeente wil verder een streng antispeculatiebeding op de te verkopen huizen. De markt op Vlieland is zo schaars dat huizenprijzen al gauw door het dak gaan. Als dit gebeurt met de nieuwe woningen, wordt het doel van de bouw van deze woningen niet gehaald. Dat doel is bouwen voor alle doelgroepen waaronder dus mensen met modale inkomens.

'Lijst van woningzoekenden is erg lang'

WoonFriesland wijst er echter op dat het voorkomen van speculatiewinsten ,,uitermate lastig is om ook op langere termijn voldoende te regelen’’. Daarbij ziet de corporatie hierin niet een taak voor zich weggelegd. Hoekstra ging tijdens de raadsvergadering niet in op die waarschuwing.

Jan Doeke Tammes van Algemeen Belang Vlieland (ABV) ziet het liefst 24 sociale huurwoningen verrijzen. ,,De lijst van woningzoekenden is erg lang.’’ Hij geeft aan dat het gaat om de mensen die werken voor de Vlielander voorzieningen als de school en het zorgcentrum. ABV stemde tegen het plan.

Dick Visser van coalitiepartij Nieuw Liberaal Vlieland maakt zich zorgen over het middengebied van het plan. ,,Het moet geen woud worden met een gribus van hekken en hout.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement