Vlieland moet regie nemen en nek uitsteken voor de toekomst

Er moet een schepje bovenop om de problematiek rond de woningbouw op Vlieland vlot te trekken. Ook op andere terreinen moet het eiland de regie nemen.

De inkt van het college- en bestuursprogramma van Vlieland is nauwelijks droog, of de (meerjaren)begroting van het eiland ligt voor. Het wekte gisteren weinig verbazing dat de fracties van de collegepartijen (Nieuw Liberaal Vlieland en GroenWit) hiermee konden instemmen en de tweekoppige oppositiepartij Algemeen Belang Vlieland haar goedkeuring onthield.

Fractievoorzitter Jan Doeke Tammes had zijn afkeuring al eerder over de voornemens van het nieuwe college uitgesproken en maakte opnieuw duidelijk weinig vertrouwen in de plannen voor deze bestuursperiode te hebben. Hij miste de bereidheid om keuzes te maken in de uitgesproken ambities. ,,Het komt op ons over als: ‘We beginnen er aan en zien wel waar het schip strandt’.’’

Ondergronds parkeren

Toch waren het juist NLV en GroenWit dat het college, overigens tevergeefs, op meer daadkracht vergden. Woningbouw en huisvesting zijn een groot probleem op het eiland. Na invulling van de locatie ‘Zeester’ gaan er jaren vol procedures voorbij voor er elders een schep de grond in kan, vreest de NLV. Waarom dan niet nu serieus nadenken over een invulling van de noordzijde van de Willem de Vlaminghweg. Mogelijk zou daar ook ondergronds geparkeerd kunnen worden. ,,We denken daarmee meerdere problemen te kunnen tackelen’’, aldus Dick Visser.

Waddenzee

En waarom bouwt Vlieland geen windmolen in de Waddenzee, zodat de gemeente zich volledig van duurzame energie voorziet. ,,Andere overheden verhinderen met hun regels dat wij windenergie kunnen gebruiken. Als we echt over willen gaan op duurzame energie, dan moeten we een principiële discussie voeren.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement