Vlieland krijg waddendijk met golfmuur

De nieuwe Waddendijk van Vlieland wordt niet hoger of breder. Een muur erop fungeert als golfbreker en ernaast komt een wandel- en fietspad.

Dit hebben medewerkers van Rijkswaterstaat donderdagavond aan de eilanders bekend gemaakt. De huidige dijk voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen en moet worden vervangen.

Wad toegankelijk

De gekozen variant scoort op alle fronten goed, zegt projectleider Laura Dijkman van Rijkswaterstaat. ,,De 80 bewoners die erachter wonen, voelen niets voor een bredere of hogere dijk. Dit gebeurt ook niet’’, aldus Dijkman. Aan de keuze ging een aantal vergaderingen met eilanders vooraf.

De muur waarvan de hoogte overeenkomt met de kruin van de huidige dijk, is een meter hoog ten opzichte van het fiets- en wandelpad dat ernaast ligt. Het Wad blijft toegankelijk door de gladde keien die aan de zeekant worden geplaatst.

Geen lange procedures

Bij andere varianten wordt de dijk verbreed waardoor kosten van (aanvoer van) materiaal sowieso de prijs en de milieubelasting zouden opstuwen. ,,Omdat we niet aan de Wadkant uitbreiden, hoeven er geen langdurige procedures te worden gevoerd vanwege Natura 2000.’’

Dit najaar neemt de minister het besluit over de dijk waarna de uitwerking volgt. ,,Je hebt het dan over details als waar komen de bankjes.’’ Vervolgens zijn er dan nog mogelijkheden om zienswijzen in te dienen en krijgen de nodige procedures hun loop

Niet eerder dan 2021 start de aanleg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement