Vlieland baalt van oude veerboot en duurder bootkaartje Doeksen

Haven van Vlieland. FOTO ARCHIEF LC

De problemen die Rederij Doeksen heeft met de Vietnamese werf die de twee nieuwe veerboten bouwt , leidt op Vlieland tot zorg en teleurstelling.

De gemeente reageert op het vervoersplan dat de reder voor 2019 heeft geschreven. Doeksen laat weten dit plan niet openbaar te maken totdat de minister van infrastructuur en waterstaat hier in oktober haar handtekening onder heeft gezet. De gemeentelijke reactie staat bij de raadsstukken van vergadering van komende maandag.

Midsland vaart mogelijk nog jaren

Hieruit blijkt dat Doeksen de gemeente erop wijst dat de Midsland voor langere periode ingezet gaat worden ,,indien de nieuwe schepen niet (op tijd) geleverd kunnen worden mogelijk zelfs voor meerdere jaren’’. Burgemeester Tineke Schokker: ,,Het gedoe rond de werf in Vietnam mag dan weer vlotgetrokken zijn, ik denk dat Doeksen pas echt grip krijgt als die schepen hier zijn.’’

Doeksen laat weten dat de schepen voor 87 procent klaar zijn. Wanneer de schepen exact hier zijn, kan niet worden gezegd. Eind juni meldde de reder dat de schepen voor 85 procent klaar waren.

Gemeente teleurgesteld

De gemeente schrijft teleurgesteld te zijn dat de Midsland nog langer - mogelijk jaren - als vervangend schip moet fungeren. ,,Dan moet de boot wel eerst een minimaal niveau aan comfort krijgen’’, vindt Schokker. ,,Een enkeling krijgt nostalgische gevoelens over de Midsland, veruit de meesten allerminst.’’

Ook stoort de gemeente zich aan de maximale tariefsverhoging die Doeksen doorvoert. De reder wil niet zeggen met welk percentage, maar meldt de gemeente dat dit nodig is vanwege de investeringen en andere kostenstijgingen.