Vliegtuigwrak bij Warten lijkt bijna compleet bewaard

Het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog in de Alde Feanen bij Warten lijkt grotendeels compleet in de bodem bewaard te zijn gebleven.

Dit komt naar voren uit het onderzoek dat dhier e afgelopen tijd is uitgevoerd. Het gaat om een Britse bommenwerper die in september 1942 neerstortte en in het moerassige gebied zakte, op de rand van een Leeuwarder vuilstort.

Menselijke resten

,,De contouren van het wrak diep onder het plaatselijke veen lijken nagenoeg overeen te komen met de oorspronkelijke afmetingen van het toestel’’, meldt de gemeente, die opdracht gaf tot het vooronderzoek. Dit vergroot de kans dat er nog menselijke resten in de bodem liggen. Van in ieder geval één Britse militair wordt vermoed dat hij bij het neerstorten nog in het toestel zat.

,,De komende weken worden gebruikt om damwanden om het wrak te plaatsen. Dit wordt gedaan door het bedrijf Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen. De vaarweg waarin het wrak ligt wordt komende week afgesloten voor alle scheepvaartverkeer.’’

Flypast

Eind augustus wordt de ‘kuip’ drooggepompt, waarna de berging begint. ,,Op dinsdag drie oktober om 15.30 is er een flypast (ceremoniële vlucht) boven de bergingslocatie ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden. Hier vliegt onder andere de enige nog vliegende Lancaster bommenwerper van de Royal Airforce uit Engeland in mee.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement