Vleesconcern Vion start slachterij in Leeuwarden weer op

Vleesconcern Vion start zijn nieuwe slachterij in Leeuwarden maandag opnieuw op. De vestiging lag vanwege problemen vanaf mei ruim drie maanden stil .

De productie start voorzichtig op met een beperkt aantal slachtingen om medewerkers de kans te geven zich opnieuw in te werken, aldus het bedrijf. De komende week wordt het aantal slachtingen langzaam opgevoerd om uiteindelijk op een capaciteit van ruim duizend per week uit te komen.

In de stal zijn enkele aanpassingen gedaan waaronder de vervanging van massieve schotten door hekken. Daardoor hebben de keuringsartsen een beter zicht op de aangevoerde dieren. Ook zijn aanpassingen gedaan aan de installatie om de ingewanden te verwijderen.

Nieuwe instructies

Vion legde de slachterij destijds stil vanwege het ongewone hoge aantal afkeuringen. In Leeuwarden werd zo’n 5 procent afgekeurd tegen een landelijk gemiddelde van 1,8 procent. De indruk ontstond dat de keuringsartsen in Friesland strenger keurden dan elders, waarop Vion in gesprek is gegaan met de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Die heeft laten weten dat zijn keuringsartsen opnieuw zijn geïnstrueerd zodat keuringen landelijk overal op dezelfde manier worden gedaan.

Vion wil geen mededelingen doen over de schade die de tijdelijke stillegging heeft opgeleverd voor de onderneming. De aanvoer van runderen is in stand gebleven, aldus een woordvoerster. De dieren zijn op andere locaties geslacht, vooral bij de Vion-vestiging in Tilburg.

Voor de herstart wordt een groot deel van de mensen in vaste dienst ingezet (in mei vijftien). Er is ook een aantal nieuwe medewerkers bij, laat Vion weten.

home
net-binnen
menu