Vlaggen op 4 en 5 mei: hoe hoort het?

Wie woensdag overdag naar buiten ging, zag bij sommige huizen de vlag al halfstok hangen vanwege de Dodenherdenking. Dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Voor het uithangen van de vlag geldt de vlaginstructie: regels die je dient te volgen als je het dundoek uithangt.

Op 4 mei mag de vlag (zonder wimpel) vanaf 18:00 uur halfstok worden gehangen. Hiervoor gelden speciale regels: ,,Als de vlag halfstok moet hangen, wordt de vlag eerst vol gehesen. Daarna wordt de vlag langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. Hierna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen. Daarna wordt de vlag op dezelfde manier neergehaald.''

Voor zonsondergang moet de driekleur weer binnengehaald zijn. Dat is op woensdag 4 mei 2016 voor 21:10 uur. Er zitten tussen de verschillende kalenders met zonsop- en -ondergangtijden enkele minuten verschil.

Op 5 mei mag de nationale driekleur vanaf zonsopgang (06:00 uur) gehesen worden. Ook deze dag zonder wimpel.

Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als de kleuren duidelijk te zien zijn.

Verder geldt de regel: bij nationale gebeurtenissen de nationale vlag, bij provinciale de provincievlag en dorps- en stadsvlaggen bij lokale evenementen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement