Vitens: waterrekening omhoog door heffingen

Het stoort waterbedrijf Vitens dat de rekening voor klanten dit jaar door overheidsheffingen een stuk hoger dreigt uit te vallen, terwijl het drinkwatertarief omlaag gaat.

De gemiddelde jaarrekening van Vitens-klanten daalt in 2016 met zes euro naar 117,50 euro voor hun waterverbruik. Toch valt de rekening voor de consument hoger uit. Dit komt, volgens het bedrijf, door extra heffingen die aan drinkwaterbedrijven worden opgelegd.

Namens de consument moet Vitens twee heffingen, BoL (Belasting op Leidingwater ) en BTW, afdragen. De drinkwaterprijs bestaat daardoor voor ruim 36 procent uit belastingen.

Lokale overheden

Daarnaast hebben lokale overheden het drinkwater als inkomstenbron ontdekt. ,,Steeds meer Nederlandse gemeenten heffen precariobelasting op waterleidingen die door gemeentegrond lopen of zijn van plan deze in de toekomst op te leggen’’, schrijft Vitens in een brief aan de klanten. Van de 138 gemeenten in het voorzieningsgebied willen in ieder geval 56 precario heffen. Dit kan oplopen tot 50 euro extra per huishouden per jaar.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is vorig jaar in een breed gesteunde motie gevraagd om haast te maken met een wet die het lokale overheden onmogelijk maakt recario te heffen op netwerken van nutsbedrijven. Zo’n verbod is nu alleen voor telecommunicatienetwerken geregeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement