Vitens kan watervraag nog net behappen

Het hete zomerweer jaagt het extra leidingwaterverbruik op tot 30 procent, met pieken tot 40 procent. Vitens kan het nog net aan.

Laat autowassen, ramen lappen en bloemen water geven asjeblieft achterwege. Die aansporing geeft Vitens-topman Jelle Hannema aan de mensen in het verzorgingsgebied van zijn nutsbedrijf.

Grondwater

In de diepe ondergrond zit water bij de vleet, maar Vitens loopt bij extreem warm weer tegen de grenzen van zijn distributiecapaciteit aan. Grondwater moet worden bewerkt voordat het naar de kraan kan. Daarvoor draaien de installaties op volle toeren. ,,We hebben nu geen reservecapaciteit meer om op terug te vallen bij storingen’’, vertelt Hannema.

Reservoirs

Overdag leegt Vitens de reservoirs met drinkbaar leidingwater door de voorraad door het distributienetwerk te pompen. ‘s Avonds moeten de reservoirs weer vol. ,,Vlak produceren om piekvraag te kunnen leveren’’, vat de directeur de praktijk samen.

Zo kan Vitens iedereen blijven beleveren. Maar door een samenloop van factoren blijft de avondpiek in de vraag tot zonsondergang voortduren. Daarmee wordt de tijd voor het aanvullen van de reservoirs krap.

Tuinen

,,Tot na tienen worden tuinen beregend’’, is Hannema’s indruk. De schoolvakanties vielen dit jaar laat in Friesland. Daardoor zijn veel mensen nog thuis, terwijl het weer en de vooruitzichten ook niet uitnodigen om de eigen streek te ontvluchten. Daarbij kan het inkomend toerisme en de toeloop voor LF2018-activiteiten nog worden opgeteld.

Zuivelfabrieken

De extra watervraag vanwege de warmte komt voor Vitens dan nog bovenop een flinke groei van het verbruik die ontstond door nieuwe zuivelfabrieken langs de A7 en een omschakeling van eigen bronnering naar Vitens-water. De recente economische groei brengt ook extra waterverbruik met zich mee.

Veilige buffer

Al met al wordt het erg lastig voor het leidingwaterbedrijf om een veilige buffer aan te houden. Aanvulling uit andere provincies is geen optie. Vitens koop wel water in bij WMD, de Drentse collega. Maar aanvoer van de eigen productie in Overijssel en Gelderland is praktisch niet te doen. In Overijssel is de waterkrapte nog wat groter dan in Friesland. Gelderland ligt domweg te ver weg.

Hannema schetst het Friese waterleidingstelsel als ,,een beetje een eiland’’. Omgekeerd kunnen de Friese Vitens-putten ook weinig voor Overijssel betekenen. De buizen zijn daarvoor niet toereikend.

Gezond verstand

De consument doet er de komende tijd wijs aan om de kraan met gezond verstand open te draaien. Niet door voor de dorst uit te wijken naar flessenwater - ,,dat helpt niet’’ - maar door stof op de motorkap en de vensters voor lief te nemen en de tuinplanten hun eigen reserves te laten aanspreken. En kort koud douchen doet misschien nog wel meer deugd dan lang onder een halfwarme straal rond te hangen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement