Virtueel en toch echt wandelen heeft de toekomst

Avondvierdaagse in Heerenveen, 2017. FOTO SIMON BLEEKER

Dankzij corona grijpt wandelen met gebruik van een app om zich heen. De Avondvierdaagse doet het dit jaar ook.

De opzet van deze onzichtbare elfstedenwandeltocht – mensen aansporen om een eindje te gaan lopen – lijkt aardig geslaagd. Op de website doejemee.nl meldt de een na de ander dat hij of zij ‘de finish is gepasseerd’, oftewel 283 kilometer heeft gelopen.

,,Zojuist de 283 km behaald samen met m’n hondjes Bowie en Buddy. Iedere dag 10 km gelopen, ’s morgens een half uur, ’s avonds anderhalf uur, naast mijn baan als planner. Ik ben nummer 36 van de 1100 deelnemers, ben er wel trots op.’’ (Margreet Kuindersma)

,,Vandaag op Texel de afstand van 283 kilometer gepasseerd. Ga gewoon door, ook omdat het op het eiland prachtig wandelen is.’’ (Herman Geritz)

,,Ik heb de finish ook gehaald. Met de app maak je toch meer kilometers, leuk om te doen dus ik ga gewoon door.’’ (Josca)

,,Gisterochtend vanaf 7 uur gaan lopen om de resterende 14 kilometer vol te maken. Challenge is nu voltooid. Wat mij betreft mag er snel een vervolg gelanceerd worden.’’ (jvkh13)

Mogelijk vervolg

Virtueel wandelen, met een app, dat zou wel eens een van de blijvende resultaten kunnen zijn van deze coronatijd. Bij De Friesland, medeorganisator van deze onzichtbare elfstedentocht, wordt al nagedacht over een mogelijk vervolg. En het Groninger bedrijf eRoutes, waar onder anderen Bastiaan Klap uit Leeuwarden werkt, ontfermde zich samen met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) over de Avondvierdaagses, die dit jaar niet doorgaan. ,,Nederlands grootste bewegingsevenement’’, noemt Klap het, met een half miljoen deelnemers.

De bestaande app eRoutes, die voor de gebruiker wandelroutes in de buurt samenstelt (zie eroutes.nl) heeft een ‘home edition’ van de Avondvierdaagse opgesteld, waar deelnemers kunnen kiezen uit routes van 2,5, 5 of 10 kilometer, en ze bovendien trainingsschema’s van Gerard Nijboer kunnen volgen, vertelt Klap. De afstand wordt vier keer gelopen, maar anders dan bij de echte Avondvierdaagse is er twee weken de tijd voor. Op 25 augustus stopt het.

Dat slaat aan: zo’n 40.000 deelnemers hebben zich aangemeld. ,,We merkten toen corona begon toch al een verdubbeling van het aantal downloads’’, aldus Klap – allemaal nieuwe virtuele wandelaars.