Viroloog waarschuwt kwetsbare ouderen in Noorden wegens coronavirus: 'liever geen bezoek snotterende kleinkinderen'

Viroloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Corné Sparidaens

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland stijgt zo snel dat kwetsbare ouderen in Noord-Nederland nu beter uit de buurt kunnen blijven van snotterende mensen, waarschuwt viroloog Coretta Van Leer van het UMCG.

,,Ouderen en andere mensen met een zwakke gezondheid zouden nu beter niet in een volle trein kunnen gaan en bezoek aan Zuid-Nederland moeten vermijden’’, zegt Van Leer. vorige week was haar advies voor inwoners van het Noorden nog om alleen handen te wassen. ,,Maar nu is het anders. We zien zo’n snelle verspreiding van het virus dat de kans ook groot wordt dat je het in het Noorden kan oplopen.’’

Het zorgelijke van het nieuws uit Brabant is dat daar 5 procent van de ziekenhuismedewerkers besmet bleek. Blijkbaar wordt het virus ook verspreid door mensen die nog geen of weinig ziekteverschijnselen hebben. ,,Als 5 procent van het ziekenhuispersoneel het heeft zou het zomaar zo kunnen zijn dat 5 procent van de hele bevolking van Brabant het heeft’’, zegt Van Leer.

Grootouders

Kwetsbare mensen zouden daarom extra voorzichtig moeten zijn nu, vindt Van Leer. ,,Als je kleinkinderen snotterig en verkouden zijn, zouden ze nu beter niet op bezoek kunnen komen bij hun grootouders.’’

De ziekenhuizen in het Noorden nemen tal van maatregelen in de hoop het virus nog uit de ziekenhuizen te houden. Veel evenementen en grotere bijeenkomsten zijn ook al afgeblazen. Het grootschalig testen van personeel is hier nog niet aan de orde.