Vion sluit slachterij Leeuwarden tot september

Vleesverwerker Vion Food stuurt zijn vijftig medewerkers tot september naar huis om technisch orde op zaken te stellen in zijn nieuwe slachterij in Leeuwarden.

Vion schort de activiteiten op van de drie maanden geleden geopende slachterij voor runderen, omdat de sterk geautomatiseerde slachtlijnen te veel kuren vertonen. Bovendien is het aantal afkeuringen door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) met 5 procent opvallend hoog.

Afwijkingen

Gemiddeld - en dat geldt voor de Vion-slachterij in Tilburg  - is dit een percentage van 1,8 procent. Vion staat in contact met de NVWA om duidelijkheid te krijgen over de grote afwijkingen wat betreft afkeuringen. Veehandelaren stellen dat de inspecteurs ongebruikelijk streng zijn in Leeuwarden.

Volgens het bedrijf, dat spreekt van ‘ kinderziektes ’ moeten er technische aanpassingen worden gedaan aan de nieuwe slachterij, die alleen efficiënt kunnen worden uitgevoerd als de productie wordt stilgelegd. De bouw van de locatie, die tien maanden duurde, kostte de vleesverwerkers circa 20 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden in Leeuwarden. Dat aantal wordt, mede door de problemen, nu bij lange na niet gehaald. Wat de tijdelijke sluiting Vion uiteindelijk kost, kon woordvoerster Nancy Aschman niet zeggen.

home
net-binnen
menu