Karkassen hangen in de koelcel van de nieuwe Vion-slachterij Vion in Leeuwarden.

Vion Food neemt nieuwe slachterij in Leeuwarden in gebruik

Karkassen hangen in de koelcel van de nieuwe Vion-slachterij Vion in Leeuwarden.

Vleesverwerker Vion Food heeft woensdag zijn nieuwe slachterij voor runderen in Leeuwarden in gebruik genomen.

Het bedrijf, in zijn soort een van de grootste in Europa, investeerde bijna 20 miljoen euro in de locatie. De bouw op bedrijventerrein Newtonpark nam ongeveer tien maanden in beslag.

Volledig transparant

De productie is vorige week voorzichtig opgestart met proefslachtingen om de apparatuur goed in te regelen. Sinds deze week vindt reguliere productie plaats. Opvallend in het pand is de glazen gang door delen van het slachthuis. Vion zei eerder ,,volledig transparant’’ te willen zijn over het slachtproces. Met een glazen gang kunnen gasten toekijken zonder dat de productie wordt verstoord.

Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden. Bij de locatie in Leeuwarden werken momenteel 45 medewerkers. Dit aantal zal naar verwachting de komende maanden verder oplopen naar circa 100 medewerkers.

Vion heeft gekozen voor Leeuwarden omdat het in het centrum van de melkveehouderij wil zitten. De slachterij wordt een spil in de verwerking van biologische runderen om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit product. daarvoor is een specifieke lijn ingericht.

Waddenrund

Zo worden onder meer runderen verwerkt van zo’n vijfhonderd veehouders die meedoen aan het programma Waddenrund. Deze dieren moeten minimaal 120 dagen per jaar zes uur lang worden geweid en de veehouderijen mogen maximaal 25 kilometer landinwaarts liggen vanaf de Waddenkust.

Vion heeft een lastige periode achter de rug waarin het kampte met de naweeën van een reeks schandalen rond de voedselkwaliteit. Ook enkele mislukte overnames zaten het vleesbedrijf dwars. Mede door het mes te zetten in het aantal productielocaties verbeterden de resultaten. Sinds 2015 wordt ook weer winst gemaakt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct