Vijftig (jacht)vliegtuigen uit vijf landen oefenen vanaf volgende week, als alternatief voor Frisian Flag

F-35's. FOTO MEDIA CENTRUM DEFENSIE

Vijftig (jacht)vliegtuigen uit vijf verschillende landen oefenen van 12 tot en met 22 april in grote formaties op grootschalige luchtgevechten. Het gebeurt boven de Noordzee en het oefengebied boven het noorden van Nederland. Het is daarmee het alternatief voor Frisian Flag, dat dit jaar niet door kon gaan.

Twee weken lang wordt er onder de noemer ‘Deviant Dragon’ van maandag tot en met donderdag gevlogen tussen 13:30 en 15:00 uur, ondertussen gaan de gewone vliegoefeningen ook gewoon door.

Vliegtuigen uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten (vanuit Engeland) doen mee. Ze stijgen op en landen op hun eigen vliegbasis (met uitzondering van de Verenigde Staten). Vanaf vliegbasis Eindhoven vertrekt een KDC-10-transportvliegtuig naar het oefengebied, die wordt in het Deense luchtruim bijgetankt. Ook de Koninklijke Marine doet mee aan de oefening met een luchtverdedigings- en commandofregat.

Normaal gesproken oefenen verschillende landen ieder jaar op Vliegbasis Leeuwarden onder de noemer Frisian Flag, dit kon vanwege het coronavirus niet doorgaan.

Tegelijkertijd vindt er een andere oefening plaats: Orange Bull. Deze oefening, met C-130-Hercules-transportvliegtuigen, moet de luchtmachttroepen voorbereiden op de missie in Mali eind dit jaar. Tijdens de oefening wordt laag gevlogen en wordt geoefend met het droppen van parachutisten en cargo. Vliegers maken dan in de avonduren gebruik van nachtzichtapparatuur. Deze oefening vindt onder meer plaats boven militaire oefengebieden Marnewaard in het Lauwersmeergebied en de Vliehors op Vlieland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Frisian Flag