Vijfde skelet ontdekt in grafkelder Van Aysma

Tijdens tweedaags archeologisch onderzoek in de grafkelder van edelman Schelte van Aysma onder de kerk in Schettens is een vijfde skelet opgedoken.

Het vierkante graf van 3 bij 3 meter werd onlangs ontdekt tijdens de restauratie van de protestantse kerk. Onder de zerk waren tussen de modder en het puin meteen ook vier schedels en botten zichtbaar. Eind vorige week vonden archeologen tijdens het leeghalen van het graf een vijfde skelet.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de overschotten van de in 1636 gesneuvelde militair Schelte van Aysma, zijn vrouw en andere familieleden. De resten worden de komende weken onderzocht door een forensisch antropoloog.

DNA-onderzoek moet uitwijzen of het echt om de Van Aysma’s gaat. Volgens kerkrentmeester André Buwalda woont in Apeldoorn mogelijk nog de enige levende mannelijke nazaat van Schelte: de ongeveer zeventigjarige Frans Louta van Aysma.

Van Aysma vocht tijdens de Tachtigjarige Oorlog, net als veel andere Friezen, in het Staatse leger van de Van Nassaus tegen de Spanjaarden. Na een bijna veertigjarige carrière was de Schettenser in 1637 opgeklommen tot de hoogst haalbare positie voor een edelman: kolonel.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement