Vijf vragen over wolven: wat eten ze en zijn ze gevaarlijk?

Het tal wolven in Europa wordt geschat op twintigduizend. Het gaat om negen genetisch verschillende populaties. Sinds 2015 worden de wolven gezien in de noordelijke provincies en sinds deze maand ook in Friesland

Waar komen de wolven vandaan?

Uit Duitsland, waar er circa 650 leven. Jonge wolven verlaten hun roedel en gaan op zoek naar een eigen leefgebied, waarbij ze honderden kilometers afleggen. Biologen noemen het een kwestie van tijd voordat de eerste wolven zich definitief bij ons vestigen.

Sinds wanneer worden wolven in Nederland gezien?

In maart 2015 bezocht een wolf vier dagen lang het noorden van Nederland en dit was de eerste zekere wolf in zo'n 150 jaar tijd die Nederland bezocht.

Moeten wij de komst van de wolf vrezen?

Ja en nee. Van nature schuwt de wolf de mens, maar deze wolven zijn beschermd en vrezen ons niet. Het devies bij een confrontatie is simpel: houd afstand, voer de wolf niet, hol er niet achteraan, houd honden aan de lijn en loop rustig weg als de wolf te dichtbij komt.

Wat eet een wolf eigenlijk?

Vlees. Gemiddeld 3 tot 4 kilogram per dag. Wolven pakken bij voorkeur verzwakte beesten. Hoog op het menu staan hazen, reeën, konijnen en schapen.

Kunnen schapenhouders hun schade claimen?

De wolf is een beschermde diersoort in Nederland. Daarmee is het ook mogelijk voor het Faunafonds om tegemoetkomingen in schade door wolven te verlenen als die zich voordoet. In het geval er schade is aangericht, waarbij als oorzaak een wolf wordt vermoed, kunnen de eigenaren zich wenden tot het Faunafonds. Alle schademeldingen worden online bijgehouden. Daar wordt ook vermeld of de schade door het fonds in behandeling, toegewezen of afgewezen is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement