Vijf vragen over gasexplosies

De explosie die de instorting van 12 appartementen in Drachten veroorzaakte, roept allerlei vragen op. Oorzaak is volgens de politie aardgas.

Hoe kan zoiets gebeuren?

Bij een gasexplosie verbrandt er plotseling een grote hoeveelheid aardgas. Dat gas kan op verschillende manieren in een woning terechtkomen. Een gasfornuis dat al dan niet onbedoeld open blijft staan, kan een ruimte vullen met het brandbare gas. Ook een lekke gasleiding of een kapotte cv-ketel kan de oorzaak zijn van gas in een huis.

Wanneer ontploft gas?

Gas vermengt zich met lucht, waar zuurstof in zit. Het mengsel dat dan ontstaat, ontploft niet zomaar. Daar is warmte voor nodig, een vonk of een gloeiend voorwerp. Een klein vonkje van bijvoorbeeld de lichtschakelaar of een ander elektrisch apparaat is al genoeg om een explosie te veroorzaken. Veiligheidssites waarschuwen voor dergelijke ‘onschuldige' vonken. Om een mengsel van gas en lucht te laten ontploffen, moet er wel een goede verhouding zijn tussen beide stoffen. Als de gaspit twee tellen open blijft staan, zal een huiskamer niet zomaar exploderen bij het aanzetten van het licht.

Hoeveel gas is nodig voordat een ontploffing kan ontstaan?

In het recente dossier 'Explosieveiligheid' van innovatie-organisatie TNO staat dat een gas-luchtmengsel pas explosief is bij een gaspercentage van 5. De ‘ideale' verhouding tussen gas en lucht, waarbij de grootste klap plaatsvindt, bedraagt 9 procent. Dat is door het Amerikaanse televisieprogramma Mythbusters uitgezocht. Als zich meer dan 15 procent gas in een ruimte bevindt, is er te weinig zuurstof om al het gas te laten verbranden. Een explosie zal dan niet plaatsvinden.

Hoe vaak komt een gasexplosie voor?

Het afgelopen jaar kwamen in Nederland vier andere gasontploffingen in de media. In Hoogeveen, Venlo, Heerlen en Rotterdam werden (flat)gebouwen gedeeltelijk verwoest door een gasexplosie. In september 2014 ontplofte een flatgebouw in Diemen. Net als in Drachten stortte het gebouw daar gedeeltelijk in.

In datzelfde jaar waren bij Netbeheer Nederland - beheerder van gasleidingen tot aan de meterkast- drie dodelijke slachtoffers bekend van explosies veroorzaakt door gas in woningen. In 1996 lag het aantal mensen dat overleed door een dergelijke explosie volgens het Centraal Bureau voor Statistiek op acht. Ongelukken veroorzaakt door weglekkend gas gebeuren niet heel vaak. In Nederland werden in 2014 door het netbeheer 52 ongelukken in huis geregistreerd. De meeste daarvan zijn veroorzaakt door graafschade.

Kan een gasexplosie bij iedereen thuis gebeuren?

In principe wel, maar de kans is erg klein. Gas is van zichzelf reukloos, maar in Nederland wordt een geurstof toegevoegd om mensen te alarmeren.Deze 'typische' gaslucht is bij de meeste mensen wel bekend. Loodgieters en de netbeheerder controleren regelmatig of de gasleidingen en apparaten nog veilig genoeg zijn. Samen met de veiligheidsdiensten die mensen attenderen op de gevaren, houden zij de risico's op gasongelukken zo klein mogelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement