Vijf vragen over de hoosbuien van deze week

In het oosten van de provincie stonden de straten woensdag blank als gevolg van zware regenbuien. Tegelijkertijd bleef het aan de westkant droog. Vijf vragen over de hoosbuien van deze week.

Wanneer spreken we van een hoosbui?

Volgens de normen van het KNMI zijn hoosbuien, buien waarbij in een uur tijd minstens 25 millimeter regen valt. Het riool kan 20 tot 30 millimeter per uur aan, als er meer valt staan de straten blank.

Waar viel donderdag veel regen?

LC-weerman Klaas Ybema zag woensdag in zijn meetnetwerk twee uitschieters. In Sumar viel 66 millimeter en in Oudega bij Drachten 65 millimeter. Ook in Burgum stonden de straten blank, zo twitterden inwoners:

Het oostelijk deel van de provincie heeft al heel wat water te verstouwen gehad. Halverwege de maand is er al meer dan 100 millimeter gevallen. Gemiddeld viel er de afgelopen jaren zo'n 70 millimeter boven dit gebied. Tegelijkertijd was het aan de westkant heel droog. Daar is deze maand nog maar 10 milimeter gevallen.

Het neerslaggemiddelde bij het weerstation op de vliegbasis in Leeuwarden is te zien in de grafiek hieronder:

Waarom is de ene kant zo nat en de andere zo droog?

Voor een belangrijk deel berust het op toeval waar de zwaarste buien precies langs trekken. Om buien tot ontwikkeling te laten komen, moet wel aan een aantal basisvoorwaarden zijn voldaan. De lucht moet vochtig zijn en geneigd op te stijgen. Dat is het geval als de bovenlucht koud is en het aardoppervlak door de zon flink wordt opgewarmd. Nu er zich boven Europa een uitgestrekt lagedrukgebied bevindt, zodat er weinig stroming is, is aan alle voorwaarden voor fikse buien voldaan. Bovendien trekken de buien langzaam en brengen daardoor veel neerslag op één plaats.

Dat vooral de kustzone veel minder met de buien te maken krijgt, is kenmerkend voor de lente en de voorzomer en dat heeft te maken met het nog koude zeewater. Een bui moet met warme, opstijgende lucht ‘gevoed’ worden en dat lukt boven het binnenland in juni beter dan boven zee.

Vallen er veel hoosbuien in Friesland?

Het weer van de afgelopen dagen doet anders vermoeden, maar naar verhouding is Friesland niet de plek waar veel hoosbuien vallen. Volgens de NOS, die zich daarbij baseren op een radaranalyse van het KNMI, kampen vooral het midden, oosten en zuiden van het land met zware regenval.

In Deventer kwam deze week bijvoorbeeld ook veel water naar beneden, zo merkte weerman Gerrit Hiemstra onderweg naar het boothuis van zijn roeivereniging:

Al die regen. Komt dat door klimaatverandering?

Klimaatverandering heeft er zeker mee te maken. Doordat de huidige zomers 1 tot 1,5 graad warmer zijn dan vijftig jaar geleden is de lucht ook warmer. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koele en dus kan er ook meer regen uit vallen.

Bekijk in de grafiek hieronder de gemiddelde temperatuur in juni vanaf 1951 gemeten bij het weerstation op de vliegbasis in Leeuwarden:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement