Vijf uur lange Elfstedentochtfilm in Tresoar, Reinier Paping surprise-guest

Het is vandaag 8070 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Een evenaring van de langste Elfstedentochtloze periode, tussen de tochten van 1963 en 1985 in. Speciaal daarvoor heeft het Fries Film Archief een compilatie samengesteld uit al het bewegende beeld dat er van de tochten bestaat.

De film wordt vrijdag in Tresoar tweemaal vertoond. Mensen kunnen vrij in- en uitlopen. Ook is er koek en zopie.

Voor de eerste vertoning was de belangstelling vrijdagochtend zo groot dat de film in de Gysbert Japicx-zaal wordt vertoond in plaats van beneden. Onder de aanwezigen zijn veel schaatsers, onder wie twee rijders die meededen aan de legendarische Elfstedentocht van 1963. Reinier Paping dook als surprise-guest op.

Tachtig jaar film

De eerste Elfstedentocht waarvan beelden zijn is die van 1917. De film omspant in totaal tachtig jaar. Jurryt van de Vooren, schrijver van 8070 Dagen – Wachten op de Elfstedentocht, geeft commentaar bij de beelden.

In Tresoar is ook een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s uit het archief van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Om twee uur is de film nogmaals vanaf het begin te zien.

Reinier Paping wordt met applaus onthaald.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement