Van de 180 verdachte en onderzochte pluimveebedrijven in Nederland blijven er 138 gesloten. Bij deze 138 zitten zeker vijf Friese bedrijven.

In de eieren van de 138 bedrijven zit inderdaad de verboden stof fipronil, waarmee bloedluis wordt bestreden. Voor mensen is het middel licht giftig. Daarom mag het niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

Het gehalte fipronil verschilt per bedrijf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt het eten van eieren van één bedrijf in Nederland nog steeds voor iedereen af. Deze eieren hebben de code 2-NL-4015502. De code staat voor een bedrijf in het Gelderse Eck en Wiel.

Friese bedrijven blijven dicht

Eieren van 58 andere bedrijven kunnen beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld, adviseert de NVWA. Hierbij zitten zeker twee Friese bedrijven, blijkt uit onderzoek van deze krant. Op de lijst van de NVWA staan codes die horen bij het pluimveebedrijf van de familie Van Koot in Drachtstercompagnie en de familie Broos in Niawier. Deze bedrijven blijven gesloten.

Bij drie andere Friese bedrijven (Energy Egg Farm in Parrega, maatschap Wiersma-Tjalsma in Exmorra en Verbeek Agra-Production BV in Wâlterswâld) is in de eieren ook fipronil aangetroffen, maar het gehalte was minder hoog. De hoeveelheid is officieel wel te fors, maar geeft geen risico bij consumptie. Deze drie Friese bedrijven horen bij de 79 bedrijven in Nederland die eveneens op slot blijven, maar waarschijnlijk niet al te lang meer.

De 138 bedrijven vormen ongeveer 15 procent van alle pluimveebedrijven in Nederland. Er zitten zeker zes Groningse, zes Drentse en tien Overijsselse bedrijven bij. In Gelderland zijn de meeste boeren getroffen: 58. Alle 138 codes staan op de site van de NVWA . Van negentien codes is de plaats waar het pluimveebedrijf is gevestigd niet te achterhalen. Hier zouden nog enkele Friese bedrijven bij kunnen zitten.

NVWA: 'Branche verantwoordelijk voor terughalen'

Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van fipronil. Er liggen dan alleen nog schone eieren in de schappen, garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gisteravond. ,,Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren uit de schappen halen’’, zei Roorda. Dat is donderdag nog gebeurd. Ook eiproducten vormen geen risico.

Een woordvoerder van de NVWA benadrukt dat de branche zelf verantwoordelijk is voor het terughalen van de besmette eieren. CBL-directeur Roorda zegt dat het zou kunnen dat sommige schappen vandaag leeg zijn. Bepaalde categorieën eieren zijn mogelijk enkele dagen niet verkrijgbaar. Over de schade, die in de miljoenen euro's loopt, gaat het CBL nog in gesprek met de leveranciers. ,,Het consumentenvertrouwen staat voorop en zij hebben producten geleverd met een verboden stof erin”, zegt Roorda.

De onrust die is ontstaan over de eieren is ‘meer dan begrijpelijk’, vinden minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw). Ze gaan ‘grondig onderzoeken’ hoe de besmetting met het bloedluisbestrijdingsmiddel heeft kunnen plaatsvinden.

App 'Eicode'

Zoek in de App Store op uw smartphone op de term 'Eicode'. Vul de codes op de site van de NVWA in om te achterhalen om welke bedrijven het gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
eierenaffaire
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct