Vijf maanden cel geëist voor fataal ongeval Archipelweg in Leeuwarden

Een celstraf van vijf maanden eiste officier van justitie Henk Mous donderdagochtend tegen een Feanwâldster (25) die op 23 september 2016 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Archipelweg in Leeuwarden.

Met zijn Audi 80 reed de man kort na 19 uur in zuidelijke richting over de Archipelweg. Vanuit de Kastanjestraat stak een 74-jarige fietser uit Leeuwarden de weg over. Hij werd geschept door de Audi, vloog door de lucht en klapte met zijn hoofd tegen de voorruit. Zwaar gewond werd hij naar het UMCG gebracht waar hij enkele dagen later overleed.

Cocaïnegebruik

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte zeer onvoorzichtig, bijna roekeloos rijgedrag. De Feanwâldster reed veel te snel - zo’n 83 kilometer per uur (waar 50 is toegestaan). ,,Ik schrok er erg van’’, verklaarde een getuige. ,,Ik dacht: dit komt niet goed.’’ De verdachte bleek bovendien een paar uur eerder cocaïne - een lijntje van 4 centimeter - te hebben gesnoven. De snelheidsmeter in de auto bleek niet te functioneren.

Officier van justitie Henk Mous sprak van een ,,ernstig verkeersmisdrijf’’ en stelde dat het ongeval vermijdbaar was geweest als de verdachte zich had gehouden aan de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Hij omschreef de Feanwâldster als een jonge vent met een stoere auto en dito gedrag. Met een elleboog hangend uit het raam naderde de verdachte de kruising. ,,Het stereotype’’, aldus Mous. ,,Dan denk je: daar gaat er weer zo één. Meestal gaat het goed, soms niet.’’

'Bewuste obstructie'

Ook nam Mous het de verdachte kwalijk dat hij aanvankelijk niet wilde meewerken aan bloedafname om te kunnen bepalen of hij onder invloed was. Pas om 21.30 uur wilde hij meewerken. ,,Bewuste obstructie’’, aldus Mous. Naast de celstraf eiste hij een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar.

Volgens advocaat Hilde Terpstra was haar cliënt nog prima in staat om een auto te besturen. Bovendien had hij volgens de raadsvrouw voorrang en de fietser zou ook de indruk gewekt hebben te willen stoppen. Ze noemde de eis totaal niet passend.

Uitspraak 19 juli

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement